Skulptura Janeza Boljke ne bo več krasila Mipovega obrata v Kromberku. Foto: BoBo
Skulptura Janeza Boljke ne bo več krasila Mipovega obrata v Kromberku. Foto: BoBo

"Skulptura še danes predstavlja simbol in ponos Mipa, zato sem tudi odlašal z njegovo prodajo," pravi Benedejčič. Za nakup je dobil 10 nezavezujočih ponudb, po pogajanjih pa so v ožji izbor prišli trije resni interesenti. Borznoposredniška hiša Ilirika iz Ljubljane je za bika ponudila največ. "Upal sem, da bomo vendarle našli kupca za proizvodni kompleks v Kromberku in da bo skulptura prodana skupaj z njim," je dejal.

Predsednik uprave Ilirike, ki je že sklenila pogodbo o prodaji, Igor Štemberger pravi, da "bik simbolizira dejavnost, s katero se ukvarjamo. Predstavlja simbol rastočih delniških trgov. Postavili ga bomo na Bavarski dvor, v njegovi bližini je slovenska borza, večina slovenskih bank, nekaj upravljavcev skladov, tu je skoncentrirana večina posrednikov v Ljubljani." Med drugim meni, da je bik umetnina visoke ravni, ki bo pripomogla k urejenosti Ljubljane.
Izkupiček od prodaje bika predstavlja majhen del stečajne mase
Prvi del izplačila je znašal okoli 1,4 milijona evrov, kar predstavlja tretjino prijavljenih terjatev. Da bi omogočili naslednjo razdelitev, bi morali še kaj prodati, na primer največji obrat v Kromberku. Družba za upravljanje terjatev bank glede obratov vztraja pri ceni okoli 12 milijonov evrov, ki pa je za kupce previsoka. Ti se zanje še zanimajo, vendar ne v celoti.

Do zdaj so izvedli že sedem neuspešnih dražb. Stečajni upravitelj se trenutno dogovarja s tremi slovenskimi interesenti, ki že proizvajajo mesne izdelke, v Mipovih prostorih pa bi to dejavnost širili.