Kobarid bi radi povezali z glavnimi turističnimi točkami in izhodišči za planinske izlete. Foto: BoBo
Kobarid bi radi povezali z glavnimi turističnimi točkami in izhodišči za planinske izlete. Foto: BoBo

Na občini želijo s to novostjo povezati Kobarid z glavnimi turističnimi točkami in izhodišči za najbolj priljubljene planinske izlete, hkrati pa predvsem starejšim občanom s podeželja olajšati dostop do javnih storitev. Poleg tega v okviru pilotnega projekta Trajnostna mobilnost v občini Kobarid v Zeleni hiši odpirajo tudi točko trajnostne mobilnosti z zanimivimi informacijami o možnostih različnih javnih in drugih okolju prijaznih prevozov.

Avtobus "Hop ON - hop OFF", za katerega kobariška občina letos namenja 20.000 evrov, bo vozil na petih linijah, pojasnjuje direktor občinske uprave Kobarid Simon Škvor: "Za vožnje se ne bo treba naročati. Izdelan je okvirni urnik. Vozil bo dvakrat dnevno, kar pomeni, da bo v zgodnjih jutranjih urah peljal v tiste kraje, ki so izhodišča za gore: na izhodišče za Krn po lažji poti, torej s planine Kuhinja, potem na izhodišče vzpona na Matajur. Avtobus bo vozil na vse kopalne točke ob reki Nadiži, hkrati pa bo povezoval tudi točke kulturne dediščine: muzej na Vrsnem - se pravi rojstno hišo Simona Gregorčiča -, staro vaško jedro v Breginju, vasi, kot so Robidišče, vasi na Livškem, Drežniškem ..."

En evro za dnevno karto
Za dnevno karto, ki bo omogočala celodnevno neomejeno vožnjo z avtobusom, bo treba odšteti en evro, za otroke do 10. leta starosti in kolesa bo prevoz brezplačen.

Nad pobudo je navdušen tudi turist iz Švice: "Mislim, da je dobra ideja in da je vredno poskusiti. V Alpah denimo, tudi v Švici, od koder prihajam, imamo s tem zelo dobre izkušnje. Deluje dobro, manj je prometa, pa tudi za turiste je bolje."

Škvor pa je dodal: "Treba je poudariti, da je projekt pilotne narave, kar pomeni, da se bo izvajal, hkrati pa bomo mi izvajali tudi vzporedno analizo in evalvacijo."

V prihodnosti se želijo v Kobaridu s tovrstnim prevozom povezati tudi z bovško in tolminsko občino, nekoč pa združiti celotno slovensko območje Julijskih Alp.