Njegovi sodelavci Aleksandra Merla cenijo zaradi njegove predanosti delu in zato, ker je vedno odprt za pogovor, ko ga sodelavci ali pa bolniki potrebujejo. Foto: MMC RTV SLO
Njegovi sodelavci Aleksandra Merla cenijo zaradi njegove predanosti delu in zato, ker je vedno odprt za pogovor, ko ga sodelavci ali pa bolniki potrebujejo. Foto: MMC RTV SLO
false
Visoko francosko odlikovanje. Foto: MMC RTV SLO
false
Njegovi sodelavci pa ga cenijo zaradi njegove predanosti delu in zato, ker je vedno odprt za pogovor, ko ga sodelavci ali pa bolniki potrebujejo. Foto: MMC RTV SLO

Visoko odlikovanje si je Merlo po mnenju Francozov zaslužil zaradi svoje vloge na področju poglabljanja slovensko-francoskih odnosov. Najbolj pa ga Francozi, ki živijo v Sloveniji, cenijo zaradi njegovega strokovnega dela na področju porodničarstva in ginekologije, saj je na svet pomagal tudi številnim mladim Francozom.

Aleksander Merlo dela na področju ginekologije in porodništva že 35 let. Veliko zaslug ima pri tem, da je postojnska porodnišnica zelo zaželena med bodočimi mamicami. Prvi v Sloveniji se je odločil za uvedbo nekaterih naravnih načinov poroda. Pred 20 leti je postojnska porodnišnica omogočila porod v vodi, očetje imajo možnost, da prespijo v porodnišnici in so ves čas ob svoji ženi in novorojencu.

Nina Mišič z Bločic je pred nekaj dnevi pri Aleksandru Merlu rodila že tretjič. O njem ve povedati veliko lepega, medtem ko v naročju drži tretjerojenko Mašo: "Ko ga čakam v čakalnici, dobim že tisti občutek: joj, zdaj bo pa vse v redu. In ko pridem noter, je vedno nasmejan."

Njegovi sodelavci pa ga cenijo zaradi njegove predanosti delu in zato, ker je vedno odprt za pogovor, ko ga sodelavci ali pa bolniki potrebujejo. Vsako leto se v Postojni rodi od 1.600 do 1.800 otrok. Med bodočimi mamicami so pogosto državljanke iz drugih evropskih držav, tudi Francozinje.

Odlikovanje z redom viteza za posebne zasluge je Merla presenetilo. Želi pa si, da bi mu morda bilo v pomoč pri reševanju težav, na katere opozarja že vrsto let. Zdravstvo je podhranjeno, denarja za bolnišnice pa je od zavarovalnice iz leta v leto manj. Pogodbo za delo, ki so ga že in ga še bodo opravili v letošnjem letu, jim je ZZZS pripravil za podpis šele v prvih dneh oktobra.

Tako so tudi izvedeli, da so že porabili ves denar za operacije in morajo vse tiste, ki so napovedani do konca leta, odpovedati oziroma preložiti na prihodnje leto. "Za operacije, ki smo jih načrtovali do konca letošnjega leta, bi potrebovali še od pol do enega milijona evrov. Za proračun ZZZS-ja je to majhen denar, za nas pomeni zelo veliko," je ogorčen Aleksander Merlo.

V 35 letih kariere v ginekologiji in porodništvu je na svet pomagal vsaj 15 tisočim otrokom. "Mladi porodničarji si danes kar težko predstavljajo svoje delo brez vse sodobne računalniške opreme," smeje pripoveduje Merlo. "Ko sem jaz začel, nismo imeli nič drugega kot leseno slušalo, ki smo ga prislonili na trebuh nosečnice in z njim poslušali srčne utripe še nerojenega otroka." Zadnja leta se žal rodi vse več bolnih novorojencev, opozarja Merlo. Žalosti ga, ker država za ta namen ni pripravljena nameniti dovolj denarja.

Postojnski porodničar s francoskim odlikovanjem
Postojnski porodničar s francoskim odlikovanjem