Na novogoriški občini v letu, ko mesto praznuje 70-letnico, načrtujejo zasaditve in ureditve nekaterih predelov v središču. Foto: BoBo
Na novogoriški občini v letu, ko mesto praznuje 70-letnico, načrtujejo zasaditve in ureditve nekaterih predelov v središču. Foto: BoBo

Nova Gorica je eno slovenskih mest z največ zelenimi površinami, kljub temu pa je še veliko možnosti za nove zasaditve. Zato so na oddelku za okolje, prostor in infrastrukturo pripravili načrt z jasno določenimi cilji, pravi vodja Aleksandra Torbica. "Primarni cilj je, da ohranimo in nadgrajujemo to, kar je primarna identiteta tega območja. Gre za mesto, katerega identiteta sloni na prostostoječih stavbah v zelenju. To zelenje je za Novo Gorico zelo pomembno, vzdrževanje je zahtevno, ampak vredno tega truda, saj omogoča bolj kakovostno bivanjsko okolje."

Projekt ima svoje prioritete, še dodaja Torbica. "To so tisti deli, kjer že imamo vzpostavljene pešpoti in kolesarske steze, ki potrebujejo pravilno senčenje, ali pa nadomestne lokacije, kjer je prišlo do odstranitve drevenin, ki jih je treba nadomestiti."

V središču pa je nova zasaditev dreves v Borovem gozdičku, ki predstavlja zeleno srce mesta. O izboru dreves krajinska arhitektka Tamara Ušaj Bizjak: "Izbrane so vrbe kot nadomestna zasaditev, borovci v borovem gozdičku in breze pri otroškem igrišču, ki bodo predstavljale nekakšno bariero."

Osnovo mesta predstavljajo cedre, čeprav skorajda ni drevesne vrste, ki je v mestu ne bi bilo. V okviru zasaditvenega načrta, ocenjenega na okoli 50 tisoč evrov, bo na novo zasajenih 70 dreves, uredili bodo dve krožišči in obnovili nekaj manjših zelenih površin. Sledijo cilju trajnih zasaditev. Predvidoma bo projekt končan v letošnjem jubilejnem letu.