V primeru stečaja ŠC Pohorje mariborski občini grozi unovčevanje milijonskih poroštev, ki jih je sicer zasebni družbi za kredite podpisal nekdanji župan Franc Kangler, večino pa jih je tudi potrdila njegova koalicija v mestnem svetu. Foto: Ana Svenšek
V primeru stečaja ŠC Pohorje mariborski občini grozi unovčevanje milijonskih poroštev, ki jih je sicer zasebni družbi za kredite podpisal nekdanji župan Franc Kangler, večino pa jih je tudi potrdila njegova koalicija v mestnem svetu. Foto: Ana Svenšek

Na Mestni občini Maribor (MOM) so se odzvali na četrtkove besede vodstva družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da ponudbe, v kateri naj bi moči združila oba ponudnika že oddanih nezavezujočih ponudb, občinska Nipa in skupina Up, doslej niso prejeli.

Na mariborski občini so vnovič poudarili, da želijo narediti vse, da do stečaja ne pride, saj jim v tem primeru grozi unovčevanje milijonskih poroštev, ki jih je sicer zasebni družbi za posojila podpisal nekdanji župan Franc Kangler, večino pa jih je tudi potrdila njegova koalicija v mestnem svetu.

Na MOM-u opozarjajo, da mariborski proračun v nobenem primeru ne bi prenesel po najbolj pesimističnih ocenah več kot 19 milijonov evrov dodatnih obremenitev, saj bi moral ob stečaju ŠC Pohorje vračati evropska sredstva za projekt nove gondole.

To bi pomenilo insolventnost občine in konec vseh vlaganj v šole, vrtce, zdravstvene domove, ceste, kanalizacijo in druge nujno potrebne infrastrukturne projekte, ki so bili v mestu zadnjih deset let zelo zanemarjeni.

Prekinjena pogajanja o najemu
Prekinjena so bila tudi pogajanja o najemu, saj se "slaba banka" po mnenju vodstva občine ni držala dogovora iz predpogodbe, na podlagi katere je Nipa nakazala aro. Najem infrastrukture pod zahtevanimi pogoji zanje ekonomsko ni smiseln, saj bi morali samo za najemnino infrastrukture odšteti velik del prihodkov, ki jih je družba povprečno ustvarjala zadnjih letih.

Da je ponujen 310.000 evrov visok predlog najema, kolikor je znašala že vplačana ara, za vodstvo ŠC Pohorje nesprejemljiv, je potrdila tudi direktorica podjetja Barbara Vtič Vraničar in dodala, da glede na njihovo prvotno zahtevo v višini 2,5 milijona evrov tako za žičniški kot hotelski del to ni sprejemljivo.

Vtič Vraničarjeva sicer namerava z odločitvijo, kako naprej, čakati le še do izteka zakonskih rokov, torej do konca meseca. "Za žičniške naprave še vedno velja, da morajo biti glede na trenutno zakonodajo pred zagonom opravljeni potrebni remonti, za kaj takega pa še vedno ni rešeno vprašanje njihovega financiranja," pravi direktorica nelikvidnega podjetja, ki tudi ponudbe malih gostincev in hotelirjev za najem areških žičniških naprav še ni prejela.

Delavci niso prejeli plač
Iz Sindikata gostinstva in turizma Slovenije so sporočili, da okoli 110 delavcev ŠC Pohorja še vedno ni prejelo plačila materialnih stroškov za avgust, prav tako niso plačani njihovi prispevki. Od direktorice zato zahtevajo, da javno in takoj pojasni, ali so utemeljene govorice, da bo podjetje še ta mesec pristalo v stečaju.

Ob tem se sprašujejo, ali bodo Mariborčani res dovolili, da se bo zgodil nov Kanin. "Razočaranje zaposlenih in sindikata je nad razpletom, ki ga spremljamo, izredno. Ne moremo razumeti, da so si občina in DUTB kar šest mesecev kotalili žogico z ene na drugo stran, rešitve pa ni prinesel nihče," je dejal predsednik sindikata Kristijan Lasbaher in odgovorne v državi znova pozval, da takoj začnejo reševati podjetje.