V koalicijski pogodbi so se partnerji med drugim zavezali, da bo še letos izvedena reorganizacija mestne uprave in do jeseni 2018 ustvarjenih 5.000 novih delovnih mest. Foto: BoBo
V koalicijski pogodbi so se partnerji med drugim zavezali, da bo še letos izvedena reorganizacija mestne uprave in do jeseni 2018 ustvarjenih 5.000 novih delovnih mest. Foto: BoBo
Stranka Mira Cerarja
Prav zaveza za 5.000 novih delovnih mest naj bi najbolj zmotila predstavnike SMC-ja in zavlekla koalicijska pogajanja. Foto: BoBo

"Pripravljeni smo prevzeti odgovornost za razvoj mesta v naslednjih štirih letih," je ob tej priložnosti dejal župan Fištravec.

Koalicija bo imela 23 glasov v 45-članskem mestnem svetu, saj ima Lista župana Andreja Fištravca 17 sedežev, Gasilci Maribora in DeSUS po dva ter Stranka mladih - Zeleni Evrope in NSi po enega. Sprva so se pogajali še z vladnim SMC-jem, ki ima v mestnem svetu šest predstavnikov, a se ta po večmesečnih pogovorih naposled ni odločil za sodelovanje.

"Pogovori so trajali nekaj dlje časa, ker smo želeli zagotoviti še širši koalicijski lok, čeprav je bila večina v mestnem svetu izoblikovana že na prvi seji mestnega sveta, kar se je videlo pri delovanju mestnega sveta," je povedal Fištravec.

Obljuba 5.000 delovnih mest ostaja
V koalicijski pogodbi so se partnerji med drugim zavezali, da bo še letos izvedena reorganizacija mestne uprave in do jeseni 2018 ustvarjenih 5.000 novih delovnih mest.

"V koalicijski pogodbi smo težili k temu, da bi bila čim bolj pregledna in da bi bili postavljeni cilji čim bolj jasno povedani in merljivi. Preprosto zato, ker bo čez štiri leta v naslednjem volilnem ciklusu zelo pomembno, da bodo ljudje lahko skozi merljive cilje tehtali naše delo," je pojasnil župan.

Prav zaveza za 5.000 novih delovnih mest naj bi najbolj zmotila predstavnike SMC-ja in zavlekla koalicijska pogajanja. Pri tej zavezi je vztrajala Lista župana Andreja Fištravca, saj je bila to glavna županova predvolilna obljuba. "Če pred volitvami nekaj obljubljamo, moramo to po volitvah tudi izpeljati. Ne vem, zakaj bi pred volitvami obljubljali 5.000 novih delovnih mest, nato pa na to obljubo pozabili," je za STA pojasnil vodja omenjene svetniške skupine Saša Pelko.

Visoki cilji, kot se to dela v podjetjih
Po besedah predsednika mestnega odbora NSi-ja Bernarda Memona so tudi sami nekoliko podvomili o tej številki. "Po drugi strani pa sem zadovoljen, da smo prišli s številkami in optimističnimi načrti, kot se to na primer dela v podjetjih. Ne vidim nič slabega v tem," je dejal.

Tudi drugi koalicijski partnerji so izpostavili, da visoko zastavljeni cilji niso napačna usmeritev. "Ne želimo samo opozarjati, ampak radi aktivno nastopamo in soustvarjamo," je dejal vodja svetniške skupine Gasilcev Maribora Samo Robič. "Mislimo, da nekateri morajo vleči ta voz naprej. Želimo pomagati pri tem in ne biti ovira," je dodala mestna svetnica DeSUS-a Jelka Kolmanič.

Ker bodo v mestnem svetu imeli le en glas večine, upajo, da bo te cilje podpirala tudi opozicija. "Računam na razum. Moramo stopiti skupaj in narediti nekaj za Maribor, sicer bo šlo vse samo navzdol," je dejal Memon.