Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik je povedal, da potrebujejo predvsem bagre, tovornjake in drugo težko mehanizacijo, saj je v občini še nekaj predelov, ki so nedostopni. Vedno bolj pa ugotavljajo, da bodo težave očitno morali rešiti sami, kar bo podaljšalo okrevanje po poplavah, ki ne bo potekalo pet ali deset let, ampak še dlje.

Naraločnik pravi, da oskrba s pitno vodo poteka nemoteno in da so sami odpeljali odpadke. Na Ljubnem pa so še vedno "v oblakih prahu, za katerega ne vedo, kako škodljiv je". Župan je opozoril, da se občani spopadajo s hudimi psihičnimi težavami, psihologi skušajo pomiriti njihove strahove, ki nastajajo že ob slabši vremenski napovedi.

Poudaril je, da je čiščenje strug v prihodnjih dneh prednostna naloga, da se voda ne bi znova razlila v stanovanjske hiše.

Prav tako je čiščenje strug in zadrževalnikov prednostna naloga v občini Gornji Grad, v kateri so ceste povezave že skoraj v celoti vzpostavljene. Gornjegrajski župan Anton Špeh je pojasnil, da jim težko mehanizacijo zagotavlja podizvajalec. Bojijo se namreč novih padavin.

Skrb zaradi morebitnega jesenskega dežja, ki jim lahko povzroči precej težav, je izrazil tudi nazarski župan Matej Pečovnik. Trenutno jim preglavice delajo zasuti zadrževalniki in vodotoki, ki jih skušajo očistiti. Dela potekajo na sotočju rek Savinje in Drete, kjer imajo šest prodišč, je pojasnil.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik pa je pojasnil, da so največje težave povezane s čistilno napravo, ki je bila poplavljena. Na nadomestne dele za napravo je namreč treba čakati, zato se neočiščene fekalije trenutno izlivajo v reko Savinjo, je povedal.

Po njegovih besedah jih čaka tudi še nekaj dela s plazovi, ki so se sprožili po poplavi. V mozirski občini je bilo poplavljenih približno 330 hiš, veliko škode je na kmetijskih površinah.

Na Rečici ob Savinji se prav tako ukvarjajo z nujnim čiščenjem strug vodotokov, kamor je nanosilo ogromne količine materiala. V potokih in tudi v reki Savinji so delovni stroji, so navedli na občini in dodali, da so občani "že leta nejevoljni, ker se ni čistila struga Savinje in v bistvu zahtevajo, da se to uredi".

Pojasnili so, da trenutno ne vedo, kaj je normalno življenje, saj se iz dneva v dan pojavljajo nova žarišča, težave, kot so proženje plazov, na novo odkrite poškodbe lokalne infrastrukture in podobno. Na občini pa so zaskrbljeni tudi glede interventnih in sanacijskih stroškov, saj je škoda ogromna, če ne bodo dobili pravočasne finančne pomoči od države, ne vedo, kako bodo plačali račune.

V prihodnjih dneh jih čaka sanacija cest, komunalnih vodov, vodovodov, mostu v Spodnji Rečici in preostalih manjših mostov. Ob tem pa opažajo, da so občani, ki so jih poplave najbolj prizadele, na koncu z močmi, nekateri pa naj ne bi več želeli živeti na teh območjih, kot poudarjajo na občini, pa nimajo niti ene zazidalne parcele.

Zamik začetka šolskega leta v Lučah?

Župan Luč Klavdij Strmčnik je povedal, da se trenutno ukvarjajo z urejanjem ceste proti Ljubnemu, ki je sicer državna cesta. Po načrtu naj bi to cestno povezavo vzpostavili čez mesec dni.

V Lučah imajo težave z oskrbo trgovin z izdelki, saj je večina cest do občine še neprevoznih. Strmčnik opozarja, da zaradi neprevoznih cest razmišljajo o zamiku začetka novega šolskega leta. Kot je še povedal, so na ponedeljkovi izredni seji občinskega sveta imenovali koordinatorje za posamezna naselja, ki bodo nadzirali sanacijo po poplavi.