Zaradi gradnje avtoceste proti mejnemu prehodu Gruškovje bodo velike zastoje skušali preprečiti s preusmerjanjem voznikov. Foto: BoBo
Zaradi gradnje avtoceste proti mejnemu prehodu Gruškovje bodo velike zastoje skušali preprečiti s preusmerjanjem voznikov. Foto: BoBo
false
Alternativne poti za voznike brez vinjet. Foto: Direkcija za infrastrukturo
false
Na ljubljanski obvoznici se bo začela druga faza obsežnih obnovitvenih del. Foto: DARS

Slovenski upravljavec avtocest Dars je v svoji prometni napovedi opozoril, da je v prihodnjih dneh, zaradi pričetka počitnic v Avstriji, na Češkem, Slovaškem in v Belgiji, predviden močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški. Ob tem predvidevajo večje zastoje v smeri mejnega prehoda Gruškovje, predvsem na koncu avtoceste A4 v Dražencih.

Radijska oddaja Kje pa vas čevelj žuli?:

Ali nas čaka prometni kolaps med Draženci in Gruškovjem?

"Ker bodo na tem delu zaradi gradbišča in predvidenega povečanega prometa v prihodnjih vikendih tudi zelo dolgi zastoji, voznikom že sedaj predlagamo, da preučijo in uporabijo alternativne poti," so zapisali na Darsu, kjer so izdali tudi letak z alternativnimi možnostmi potovanja na Hrvaško, tudi skozi Madžarsko. Vendar je pot prek Lendave kakšnih 100 kilometrov daljša. Voznike naj bi o alternativnih poteh skušali obveščati že v sosednji Avstriji.

Usmerjanje voznikov po lokalnih cestah
Na mejni prehod Gruškovje se po lokalnih cestah zgrinjajo tudi številni vozniki, ki ne želijo kupiti slovenske vinjete. Zato so po poročanju STA-ja na prometnem ministrstvu za poletne mesece sprejeli nekatere ukrepe, s katerimi bodo poskusili voznike brez vinjet usmerjati na alternativne poti do mejnih prehodov Središče ob Dravi, Zavrč ter Leskovec.

Največ turistov brez vinjet po izkušnjah policije in koncesionarja za vzdrževanje državnih cest prihaja iz smeri Avstrije prek mejnih prehodov Trate in Gornja Radgona, vožnjo pa običajno nadaljujejo mimo Lenarta do Ptuja in nato iščejo pot do mejnega prehoda Gruškovje.

Z začasnim vodenjem od mejnih prehodov Trate in Gornja Radgona bodo vozila brez vinjet usmerjena na pot prek Radencev, Ljutomera in Ormoža proti mejnemu prehodu Središče ob Dravi. Vozniki, ki bodo kljub vodenju do Ptuja pripeljali prek Lenarta, pa bodo usmerjeni na mejni prehod Zavrč oziroma Zgornji Leskovec.

Na direkciji za infrastrukturo pojasnjujejo, da bodo o ukrepih obvestili tudi lokalne prebivalce, morajo pa še pridobiti uradno soglasje ptujske in videmske občine za postavitev začasne prometne signalizacije. Na Ptuju in v Vidmu načeloma s tem soglašajo.

Zastoji na ljubljanski obvoznici
Na severni ljubljanski obvoznici H3 pa se končuje prva faza obsežnih obnovitvenih del. Od ponedeljka zjutraj bo promet potekal dvosmerno zgolj po levi polovici hitre ceste (to je na smernem vozišču od Celovške proti krožišču Tomačevo), še vedno po dveh zoženih pasovih v vsako smer, ki bodo med sabo ločeni z začasno varnostno ograjo.

V drugi fazi, ki bo trajala predvidoma en mesec, bo zaradi obnove predvidoma največ dva tedna najprej zaprt tudi priključek Bežigrad (Dunajska cesta) v smeri Tomačevo-Celovška.