Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Celjska občina bo do poletja v mestni četrti Dečkovo naselje do poletja uredila prvi pasji park. Nahajal se bo na zelenih površinah med ulicami Pod lipami, Pod gabri in Pod kostanji, kjer sta tudi športno in otroško igrišče.

Kot so sporočili s celjske občine, bo vrednost ureditve pasjega parka in obnove igrišča znana po pripravi projektne dokumentacije.

Pasji park v mestni četrti Dečkovo naselje bo ograjen in urejen na približno 900 kvadratnih metrih in omogočal, da bodo psi spuščeni s povodcev in se bodo lahko igrali.

Tovrstni parki so namenjeni primerno socializiranim psom. Lastniki psov bodo morali tudi v pasjem parku skrbeti za red in čistočo. Park bo opremljen s koši za iztrebke, pitnikom in klopmi za uporabnike. Vstop vanj bo prost in na lastno odgovornost.

V okviru urejanja območja celjska občina načrtuje tudi celovito obnovo dotrajanega otroškega igrišča, ki bo v povezavi z bližnjim košarkarskim igriščem predstavljalo prostor za medgeneracijsko druženje.

Povečano bo tudi otroško igrišče

Območje za otroško igro bodo še povečali, z ureditvijo pasjega parka pa se bo sodeč po izkušnjah iz drugih mest po oceni celjske občine izboljšala čistoča okolice. V urbanih okoljih se namreč pogosto srečujejo s problematiko pobiranja pasjih iztrebkov, ki je pomembno tako z veterinarskega kot predvsem higienskega in okoljevarstvenega vidika.

Kot je povedal predsednik omenjene mestne četrti Elvis Cvikl, so veseli, da bo otroško igrišče, ki dnevno razveseljuje številne otroke, letos obnovljeno.

"Ideja je, da območje igrišča, ki je skupaj s športnimi površinami pravzaprav središče medgeneracijskega druženja, še naprej razvijamo, zato nas veseli informacija, da bomo skupaj s celjsko občino v naši mestni četrti sočasno z obnovo igrišča uredili še pasji park, ki so si ga prebivalci Dečkovega naselja že zelo dolgo želeli. Urejen bo na zeleni površini ob igrišču, ki je pravzaprav edina razpoložljiva lokacija v naši mestni četrti. Prakse iz drugih slovenskih in tujih mest kažejo, da se pasji parki za manjše pse, kot je načrtovan tudi v naši četrti, umeščajo znotraj sosesk, kjer se psi že gibljejo, njihova ureditev pa zato pozitivno vpliva na urejenost okolice," je dejal Cvikl.

Cvikl verjame, da bodo s tem razveselili številne lastnike psov, pa tudi uporabnike otroškega in športnega igrišča ter zelenih površin, ki bodo z ureditvijo pasjega parka zagotovo bolj čiste.