20. vinska kraljica Slovenije je postala še ne 21-letna Sara Stadler. Foto: Goran Rovan
20. vinska kraljica Slovenije je postala še ne 21-letna Sara Stadler. Foto: Goran Rovan
false
Sari so v domačem kraju pripravili veličasten sprejem. Foto: Goran Rovan
false
Sara je gasilka, voditeljica, igra v gledališki skupini, je predsednica mladinske organizacije, pa tudi pevka Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli. Foto: Goran Rovan
Nova vinska kraljica

Prva vinska kraljica je leta 1996 postala Lidija Mavretič iz Bele krajine, lani pa je ta laskavi naslov osvojila Sandra Vučko s Cvena pri Ljutomeru. Sicer pa so vinske kraljice prihajale iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije. Zadnja, že 20. po vrsti, je Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli. Še ne 21-letna študentka prihaja iz petčlanske delavsko-kmečke družine, je najmlajši otrok in ima še dva brata. Družina živi od nekaj sto sadnih dreves in štiri tisoč vinskih trt. Zato se je Sara, ki je končala Škofijsko gimnazijo v Ljubljani, odločila za študij agronomije na ljubljanski biotehniški fakulteti. Sara o svojih načrtih pravi: "Za študij agronomije sem se odločila predvsem zaradi tega, ker me kmetijstvo, predvsem vinogradništvo, zelo zanima in mi je tudi študij zelo zanimiv. Zagotovo bi se v prihodnosti rada ukvarjala z vinogradništvom, mogoče kot enologinja v kakšni kleti ali pa na področju marketinga ali kaj podobnega v tej smeri."

Bistričani so na slovensko vinsko kraljico zelo ponosni. Zato so ji dan po kronanju v domačem kraju pripravili veličasten sprejem, ji napisali himno, njej v čast pa so občino razglasili celo za monarhijo. Vinsko kraljico so pred občinsko stavbo z mokrim slavolokom najprej pričakali domači gasilci, saj je Sara tudi dejavna gasilka. Pred vhodom v kulturno dvorano jo je ob špalirju gasilcev sprejel župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, v dvorani pa so bili številni sokrajani in prijatelji, ki so bili nad njo nadvse navdušeni in so to tudi glasno pokazali. Župan je v svojem vznesenem nagovoru dejal, da je občina njej v čast razglašena za kraljevino. Ob tem je še dodal: "Vaša kraljevska visokost, slovenska vinska kraljica, danes vam kot vaš prvi podanik slovesno obljubljam, da vam bom pri vašem poslanstvu vinske kraljice stal ob strani in vam po svojih najboljših močeh pomagal pri promociji vina, vinogradnikov in vseh s tem povezanih dejavnosti na slovenskih kmetijah, še posebej pa se bom potrudil takrat, ko gre za podeželje in našo domačo občino. In v velik ponos mi je, da lahko danes stojim pred Saro, ki si je s svojim delom, načinom, vedrim razpoloženjem, nasmehom resnično prislužila čast biti 20. vinska kraljica Slovenije."

Na sprejemu sta slavljenko nagovorila še predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter Jože Babič in predsednik PGD-ja Bistrica Vinko Cvetanovič, ki sta ji skupaj z županom podarila sliko domačega umetnika Rada Romiha in unikaten nakit domačinke Goge Špoljar. Vinsko kraljico je pozdravil tudi vinar Tomaž Zorenč, katerega vini iz kleti Hohnjec-Zorenč je Sara izbrala za svoji dve protokolarni. Poklonil se ji je tudi župan občine Kumrovec Dragutin Ulama, 2. vinska kraljica Bizeljskega Lea Berkovič ji je podarila steklenico vina, kmetica leta Lea Babič, ki prav tako prihaja z Bizeljskega, ji je prinesla pleteno srce.

V kulturnem programu so nastopili pevci Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli pod vodstvom Špele Drašler, pri katerih poje tudi Sara, zato se jim je tudi tokrat pridružila. Nastopil je tudi pihalni orkester Orlica, ki je premierno zapel himno z naslovom Vinska kraljica. To je posebej za Saro napisal dirigent godbe Franci Černelč, ki je z Adrijanom Černelčem uprizoril še Ježkovo pesem Glažek vinca. Na odru prepolne dvorane sta nastopila tudi pevec Marko Železnik in citrarka Anja Derstvenšek. Prireditev je spretno povezoval Tomaž Pančur.

Goran Rovan, TV Slovenija

Nova vinska kraljica