Veslanje na deski postaja vse bolj priljubljeno tudi pri nas. Foto: Goran Rovan
Veslanje na deski postaja vse bolj priljubljeno tudi pri nas. Foto: Goran Rovan
Na trgu je velika ponudba različnih desk, tudi napihljivih. Foto: Goran Rovan
Supanje je primerno za vse generacije. Foto: Goran Rovan
Supanje je najhitreje rastoči vodni šport po svetu. Foto: Goran Rovan
Za jadranje na deski so primerna tako jezera kot reke in morja. Foto: Goran Rovan

Najverjetneje se je ta šport najprej razvil na Havajih. Sprva menda na plaži Waikiki v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvi suparji naj bi bili surfarji – deskarji na valovih, ki so na svojih deskah s pomočjo vesla spremljali svoje učence deskanja na valovih. Precej kasneje okoli preloma tisočletja so deskarske legende, kot so Brian Keaulana, Dave Kalama, Laird Hamilton, Rick Thomas, Archie Kalepa in drugi, začele uporabljati te deske v dneh, ko ni bilo valov. Tako so ohranjali svojo formo in razvijali novo obliko športa.

Spet drugi zatrjujejo, da sega začetek stoječega veslanja v obdobje med 19. in 20. stoletjem v območje Tahitija, kjer so prvič opazili polinezijske ribiče, kako stoje veslajo na lesenih kanujih. Začetek samega supanja pa se šteje nekje od leta 2000 dalje, ko je Brian Keaulana s prijatelji predstavil supanje kot način rekreacije. Le štiri leta pozneje je bil ta šport predstavljen na velikem dogodku deskarjev na vodi. Takrat je postal zelo priljubljen, dobil je veliko medijsko pokritost in ogromno ljudi se je začelo ukvarjati z njim.

Veslanje na deski je danes zelo priljubljen šport. To je spodbudilo številne proizvajalce, da so zasnovali prve velike, stabilne deske posebej za sup. Tako je veslanje na deski postalo dostopno mnogim, tako na morju, jezerih in rekah. Ljudje so spoznali, da je ta oblika veslanja tisto, kar iščejo. Ta šport je namreč primeren za vse, od najmlajših do starejših. Naučiti se ga da hitro, in čeprav je videti, da lovljenje ravnotežja na nemirni deski ni za vsakogar, ni tako. Strokovnjaki kot je Aleksander Stopinšek iz Laškega, ki se poleg supanja ukvarja še s prostim plezanjem, zatrjuje, da ko enkrat ujamete ravnotežje in ritem veslanja, se sprostite in začnete opazovati okolico, boste ugotovili, da je to prekrasen način odkrivanja obale ali pa samo potovanje po reki. Tudi valovi za prave suparje po njegovem mnenju niso nobena ovira, prej velik izziv.

Supanje je rekreacije za vse
Stopinšek, ki skrbi tudi za promocijo supanja v Sloveniji, predstavil ga je tudi v Kostanjevici na Krki, pravi: »Veslanje na deski ponuja zabavo in je hkrati način sproščanja in igre na vodi. Supanje je postala izjemno priljubljena dejavnost, saj ob zabavi ponuja še popolno telesno vadbo in izjemna doživetja na posebnih krajih. Ob tem pa delujejo skoraj vse mišice, tudi tiste, za katere morda sploh niste vedeli, da jih imate. Telo je namreč vseskozi v napetosti, ko lovimo ravnotežje, roke, prsi in hrbet delajo na zaveslaju, stopala, noge in trebušne mišice pa skrbijo za stabilnost na deski. Seveda lahko sami vplivate, s kakšnim naporom vse to počnete. Ali gre zgolj za rekreacijo ali športno dejavnost, ki terja tudi precej moči in kondicije

Tisto, kar je naredilo veslanje na deski za tako popularen šport, je predvsem to, da se ga je mogoče naučiti hitro in preprosto. Zaradi tega je najhitreje rastoč vodni šport na svetu. Zanj potrebujemo le ustrezno desko, ta je lahko tudi napihljiva, veslo in morda še rešilni jopič. Ob tem ni treba čakati na ugodne vremenske razmere, saj lahko supate v vsakem vremenu.

Veslače z desko je zdaj mogoče opaziti marsikje po Sloveniji, po rekah, jezerih in na morju, kjer jih je seveda največ. Zdaj so se tudi organizirali in že imajo svoje državno prvenstvo. Mnogi pa nastopajo tudi na tekmah v tujini. Tako 17-letna Manca Notar iz Škofje Loke ni samo najboljša v Sloveniji, ampak kljub rosnim letom že nekaj let kroji sam svetovni vrh najboljših stoječih veslačic. Njeno nadarjenost je opazil tudi najslavnejši jadralec na deski vseh časov Robby Naish in jo sprejel v svojo ekipo, je pa tudi v elitni ekipi avstrijskega Red Bulla. Manca je lani z Michaelom Schweigerjem, nekdanjim avstrijskim jadralcem na deski zasedla drugo mesto na svetovnem prvenstvu na Havajih in osvojila prvo mesto na tekmi Maui Paddle Championships. V kategoriji N1SCO je postala najprej evropska, nato pa še svetovna prvakinja. Letos je zmagala z napihljivo desko na "one-design" svetovnem prvenstvu z deskami Naish One. Na tem tekmovanju je zaslovel tudi Žiga Brajnik, ki je postal podprvak pri fantih do 16 let. Manca pa se lahko letos pohvali tudi s še več odličnimi uvrstitvami na svetovnih pokalnih in evropskih tekmovanjih.

Za MMC Goran Rovan