V soboto poteče rok za dokončanje del v predoru Markovec, zato danes tam poteka tehnični pregled. Foto: BoBo
V soboto poteče rok za dokončanje del v predoru Markovec, zato danes tam poteka tehnični pregled. Foto: BoBo

V soboto poteče rok za dokončanje del v predoru Markovec, zato je danes tam potekal tehnični pregled. Na cestah, ki peljejo v predor ali iz njega, je v teh dneh videti številne delavce, kako intenzivno končujejo dela. Do tehničnega pregleda celotne trase je še nekaj dni, rok za končanje predora pa je sobota. Danes so na tehničnem pregledu ugotavljali, ali je treba odpraviti še kakšno pomanjkljivost ali opraviti dodatno delo.

V enajstih letih, odkar je bil sprejet prvi lokacijski načrt, je bilo presenečenj glede Markovca veliko, napovedane roke za odprtje dvocevne povezave Kopra in Izole so večkrat prestavili zaradi razveljavljenih razpisov in nepredvidenih zapletov, kot je bila nazadnje sanacija barvnega premaza.

Dars danes pravi, da je cena projekta hitre ceste Koper-Izola s predorom pod investicijsko vrednostjo - to je 177 milijonov evrov. Skupni stroški izgradnje predora Markovec in vgradnje elektrostrojne opreme do zdaj niso presegli pogodbenih vrednosti. Kaj bo prinesel končni obračun, še ni znano, ker se dela še izvajajo. Do zdaj znani stroški za izgradnjo predora so okoli 47 milijonov evrov za gradbeni del in 12 za elektrostrojno opremo.

To bodo skupaj z gasilci in drugimi službami, ki morajo delovati brezhibno, preverili konec meseca. Direktor gasilske brigade Koper Vilij Bržan: "Preverili bomo ne samo delovanje gasilcev, ampak vseh služb. Hočemo izkoristiti prednost, pred odprtjem predora, da se lahko to izvede. Je pa res, da predor pomeni za nas eno dodatno obveznost, dodatno pripravljenost. Vendar - brigada je v dobri kondiciji." Koprska gasilska brigada je prav zaradi predorov na primorski avtocesti dobila 12 zaposlitev gasilcev.

Tjaša Škamperle, Radio Koper