O varnosti osebnih podatkov bomo danes govorili v Dobri uri z Jasno, kjer boste izvedeli tudi kako z našimi podatki trgujejo prodajalci. Foto: EPA
O varnosti osebnih podatkov bomo danes govorili v Dobri uri z Jasno, kjer boste izvedeli tudi kako z našimi podatki trgujejo prodajalci. Foto: EPA

Zelo pogosti so ponudniki ugodnih posojil, ki pišejo celo v slovenskem jeziku. Ker gre največkrat za goljufe iz tretjih držav, jih je težko izslediti in jih kaznovati, saj evropska zakonodaja do tja ne seže, pravi strokovnjak za varnost na medmrežju Tadej Hren. Kupovanje prek znanih spletnih strani, kot je, denimo, eBay, je načeloma varno, če pa spletne strani ne poznamo, raje preverimo, kako so prodajalca ocenili drugi kupci, preden izvedemo nakup, svetuje.

Najpogostejše zlorabe na medmrežju so pri spletnem nakupovanju, kraja identitete in kraja osebnih gesel. Še vedno veliko ljudi uporablja eno samo geslo za vstop v različne aplikacije in imajo gesla zelo enostavna, denimo ime in letnico rojstva. Matej Špehar, znani slovenski bloger, svetuje geslo z besedo in številko, ki se spreminja: "Če ste denimo navdušenec nad avtomobili, so vaše geslo lahko različne serije avtomobilov, ki se običajno razlikujejo po številki na koncu." Kljub dobremu poznavanju računalniških programov pa tudi Špehar priznava, da so ga že ogoljufali: "Preko plačilnega sistema PayPal se je nekdo pritihotapil v moj račun in naročil 50 ur casio."

Uporabniki tudi sami sebi v škodo
Velikokrat pa uporabniki s preveč podatki, ki jih objavljamo na družabnih omrežjih, tudi sami sebi škodujemo. Predvsem če nismo dovolj vešči pri poznavanju vseh orodij. Facebook je bil, denimo, na začetku zaprt sistem, kjer smo mi določali, kaj želimo, da kdo vidi, zdaj pa je odprt in moramo zapirati vsebine, ki jih ne želimo deliti z javnostjo, pravi Špehar.

"Mogoče se kakemu staršu zdi zelo luštno, ko je njegov dvoletnik prvič na kahlici. To objavi na Facebooku in dobi veliko všečkov na fotografijo," pravi Hren, "vendar ta otrok bo čez osemnajst let morda iskal službo, se potegoval za vodilni položaj, tista fotografija na kahlici pa bo še vedno nekje na medmrežju." S podatki na medmrežju je kot z zobno kremo, pravi - ko jo enkrat iztisneš iz tube, jo zelo težko dobiš nazaj.

O varnosti osebnih podatkov bomo danes govorili v Dobri uri z Jasno, kjer boste izvedeli tudi, kako z našimi podatki trgujejo prodajalci.

V studiu bomo gostili namestnika informacijske pooblaščenke Andreja Tomšiča, strokovnjaka za spletna omrežja Gorazda Božiča ter Aleša Završnika z Inštituta za kriminologijo.

Prikazali bomo tudi zgodbo kraje identitete, ki dokazuje, kako lahko nekdo v vašem imenu najame posojilo pri banki, proda vašo nepremičnino in sklene telefonsko naročniško razmerje. Računi pridejo seveda na vaš naslov. To se je zgodilo Evgenu Ivancu iz Ljubljane, ki nam bo povedal, kako je vse to doživljal, goljuf pa je bil obsojen na pet let zaporne kazni.

Se vidimo ob 16.45 na Prvem!