Cena za delnico se ob vpletanju politike in afere niža. Foto: BoBo
Cena za delnico se ob vpletanju politike in afere niža. Foto: BoBo
Politična afera znižuje vrednost Telekoma

Vir pri vladi je lani poleti ob oddaji nezavezujočih ponudb namignil, da zna biti najvišja ponudba 190 evrov za delnico, s katero bi bil celoten Telekom vreden 1,2 milijarde evrov. Že takrat so na Slovenskem državnem holdingu (SDH) posvarili pred razočaranjem, ki lahko sledi tako visokim pričakovanjem.

Politika je po tihem Telekom vrednotila celo na 1,6 milijarde evrov, pogosto ravno tista politika, ki je prodajni postopek tako ali drugače ovirala. Z zamrznitvijo prodaje pred koncem vlade Alenke Bratušek, zavlačevanjem, prihodom nove koalicije, ki je bila do prodaje infrastrukture sprva zadržana. Nasprotovanje prodaji izražajo tudi nekateri deli slovenske družbe in medijev ter sindikati in opozicijska Združena levica, ki ji raste podpora. Vprašanje je, ali bo Telekom sploh šel v tuje roke oziroma za koliko.

Manj zanimanja, nižji izkupiček
Zdaj se za Telekom potegujeta le še dva, morda trije interesenti. V skladu Providence nam interesa nočejo ne potrditi ne zanikati. Sicer pa sta v igri nemški Telekom in sklad Cinven, od koder so nam pravkar sporočili, da interes ohranjajo. Afera Veber je vnesla nov nemir, novo negotovost v že tako zapleten postopek, ki ga otežujejo številni odškodninski zahtevki in odločbe AVK o Telekomovem omejevanju konkurence.
Na SDH-ju bodo postopek prodaje vodili do konca. A sam postopek še ne zagotavlja, da bo Telekom na koncu tudi prodan, odvisno od ponujene cene. Slovenski analitiki mislijo, da bi morala biti oblikovana pri približno 160 evrih, a je to verjetno preveč optimistično. Na to, ali jo bo dogajanje okrog Vebra znižalo, moramo še počakati.

Politična afera znižuje vrednost Telekoma