Glede Piranskega zaliva arbitri niso uporabili zgolj mednarodnega prava, ampak tudi načelo pravičnosti, upoštevali so vse okoliščine, tudi zgodovinske in druge, meni dr. Marko Pavliha, strokovnjak za pomorsko pravo. Foto: BoBo
Glede Piranskega zaliva arbitri niso uporabili zgolj mednarodnega prava, ampak tudi načelo pravičnosti, upoštevali so vse okoliščine, tudi zgodovinske in druge, meni dr. Marko Pavliha, strokovnjak za pomorsko pravo. Foto: BoBo
Ločeni pogledi Slovenije in Hrvaške ostajajo
Brglez je predstavil svoje videnje arbitražne razsodbe
Bo Hrvaška upoštevala arbitražo?
Slovenska politika meni, da bo Hrvaška morala sprejeti sodbo
Vrh slovenske politike enoten glede arbitraže
Slovenski politični vrh razpravlja o arbitraži
Boris Pahor nezadovoljen z odločitvijo za arbitražo
Pogovor z Mirom Cerarjem o arbitraži v Odmevih
Kateri bodo naslednji koraki po arbitraži?
Cerar obiskal Piran in Belo Krajino
Cerar v Piranu obljubil pomoč po arbitraži
Arbitraža najbolj prizadela Razkrižje

Slovenski politični vrh je na vrhu pri premierju dr. Miru Cerarju izrazil trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije.

#MMCdebata
MMC-jeva debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Po besedah premierja Cerarja so predsedniki parlamentarnih strank in predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Milan Brglez ter predsednik DS-ja Mitja Bervar v konstruktivni razpravi presodili, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna.

Karkoli si drugače mislim o Cerarju, pa v dani situaciji trenutno ne vidim v Sloveniji politika, ki bi bil bolj primeren za sklepno fazo ureditve meje s Hrvati na podlagi mednarodno veljavnega arbitražnega sporazuma.
Vse je sedaj na naši strani, predvsem mednarodna skupnost, Hrvati so potisnjeni v kot, sedaj si ne smemo privoščiti nekih nepremišljenih korakov, da se ne bi mednarodna skupnost obrnila proti nam (recimo pošiljanje vojske na mejo). Čas je naš zaveznik, Hrvatom pa ga bo začelo zmanjkovati. Arbitražni sporazum je adacta, Hrvati zdaj drugega izhoda več nimajo. Nekaj časa še bodo na vse mogoče načine zavlačevali inplementacijo AS, dolgo tega ne bodo mogli početi, na koncu bodo klonili in se podredili mednarodni skupnosti. Ker brez naklonjenosti mednarodne skupnosti države ni, tudi samostojne Hrvaške ne bi bilo nikdar.

— nonparel 2017-07-05 08:15:01

Kar se Hrvatov tiče bo še najbolj zalegla blokada do šengena in evro območja, ampak tokrat resno, ne tako kot pri vstopu Hrvatov v EU.

— no72 2017-07-05 12:22:29

ne vem zakaj taka panika...

EU je sprejela arbitražo in
vsi v EU pozivajo Hrvaško,da sprejme arbitražo...
in s tem je stvar za Slovenijo zaključena...

že pred odločitvijo sem dejal,da Hrvaške NEPOSREDNO ne more noben prisilit,da sprejme arbitražo...in prav nobenega problema ne vidim v tem...
mi imamo namreč v rokah mednarodno sprejet in veljaven akt...
in,kar lahko stori Slovenija je to,da ta akt brani in s tem brani svojo integriteto...
Hrvaška pa naj se gre ´´kavbojce in indijance´´...
mi moramo ohranit mirno,hladno in trezno glavo in uporabiti diplomacijo...
ker EU uporablja diplomacijo in ne ´´houruk´´ varianto...
to je edina prava pot...
torej NOBENIH bilateralnih dogovarjanj več...nobenih cincanj ali debatiranj...
imamo odločitev arbitraže in pika...


kar se pa tiče naše notranje politične zadeve...
opozicijski nergači in nasploh nergači in nezadovoljni dlakocepci naj se lepo ustavijo,ker to,kar smo dobili je optimum...in nihče ne bi prinesel več,kot to...
mi s to arbitražo nismo ničesar izgubili...
mi smo določena ozemlja izgubili že zdavnaj...in se je o tem brezpredmetno pogovarjati,ker
se tega POPRAVIT več ne da...


kar imamo pač imamo in to je treba čuvat in negovat...
ker,če se bomo med sabo prepucavali bomo vse skupaj zfrknili in bomo postali čisto nepomembna banana država...in to točno taka,kot je sedaj postala-Hrvaška...
ker Hrvaška je povsem zmečkana država...noben v EU je ne šmirgla pet posto...v državi jim vlada kaos,standard je nizek,prehiteli so jih celo Romuni in Bolgari,vsakodnevno ljudje zapuščajo svoje domove in bežijo na zahod,v zadnjih par letih se je izselilo skoraj 100 000 ljudi,razprodali so takorekoč vse,kar niso prodali so pa uničili,vsakodnevno pogrevajo 70+ let stare stvari in to celo na najvišjih inštancah...skratka-propad iz katerega se sami ne bodo izvlekli...kaj pa pomeni pomoč drugih pa vsi vemo,kajne?

to je slika Hrvaške,dragi moji Slovenci in Slovenke...in vse to jim je storilo njihovo medsebojno prepucavanje...in to že od 1991 dalje...


no,zdej se pa zamislimo...
ali bomo EU država ali balkanska vukoje..na...
sedaj smo vsi priča,da EU le ni tako zanič zadeva...so nam vseeno dali nekakšno podporo...
in zdej je samo na nas samih ali bomo skočili čez Karavanke in čez Sočo ali pa bomo ostali-
jugoslovani...
ker sedaj je kocka padla...25 let tranzicije je mimo...
kar je bilo je pač bilo in za nazaj se ne da ničesar več popravit...

in zato-naj gre SLOVENIJA naprej ...

— no more bolero71 2017-07-05 09:13:45

Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je po srečanju slovenskega političnega vrha povedal Cerar. KAKO Z HRVATI IMETI DIALOG, ČE SODIŠČA NE SPOŠTUJEJO IN SO ARBITRAŽO ZAVRNILI IN ZANJE JE ZADEVA KONČANA???

— ata Smrk76 2017-07-05 18:07:47

Vsak korak moramo temeljito premisliti
"Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je po srečanju slovenskega političnega vrha povedal Cerar. Po njegovih besedah so poudarili tudi pomen odločbe arbitražnega sodišča za širšo regijo, posebej za države Zahodnega Balkana. Pojasnil je, da je želel danes doseči potrditev in utrditev politične enotnosti glede spoštovanja arbitražne odločbe in njene uveljavitve. Razgovor je označil za konstruktiven ter zagotovil, da bodo srečanja nadaljevali, ko bo prišlo do novih dejstev in okoliščin, s katerimi jih bo želel seznaniti.

Sem včeraj poslušal oddajo OTVORENO na hrvaški televiziji. Zanimivo, da tam ribiči tolmačijo arbitražno odločitev. Pravniki in politiki pa prav tako ne razumejo sporočila Evropske komisije. Oni bi se še kar pogajali in iskali rešitve. Izražali so se zelo žaljivo do Slovencev, tako da bi naša veleposlanica morala zapustiti oddajo.

— imlakar4 2017-07-05 08:06:20

hrvati pravijo da ne morejo stran od njihove pravice do polovice Piranskega zaliva, kakor je bilo stanje v Jugoslaviji... LOL... In to objavijo v glavnem dnevniku... folk pa samo kima, brez da bi vklopili možgane

— kroksi 2017-07-05 11:33:26

Imam enako stališče kot včeraj.
Predlagam, da Slovenija blokira vse pogodbe, predpise in zakone, ki jih morajo potrditi vse članice EU in samo počakati, da se bo EU prisiljena ukvarjati s Hrvati.
Če sosedu dovolijo izvršbo na moji nepremičnini a bodo potem še dvostranska pogajanja?

— SamoRes 2017-07-05 08:37:43

Hrvati so v taktični prednosti. Ne rabijo storiti ničesar, in tudi ne bodo, naši pa jim bodo meni nič twbi nič izročali ozemlja, ki so jih arbitri prisodili Hrvatom. Obratno pa se seveda ne bo zgpdilo.

— generusus 2017-07-05 21:34:19

Pahor: Zaradi hrvaškega stališča ne bo lahko
Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju poudaril, da je treba uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči na miren način in s pogovori. "Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo potem vsi čutili zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno," je dejal Pahor in izrazil prepričanje, da katera koli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom. Pahor je priznal, da bo uveljavitev razsodbe sodišča velik in zahteven problem ob zavedanju, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva. Uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča pa je mogoče doseči "mirno, s pregovori, preudarno in tako, da se ohranita mir in varnost in se okrepi zaupanje ter dobrososedstvo na dolgi rok".

kot berem komentarje, tudi Slovenski drzavljani ne vedo, kaj je Katastrska meja....dajmo malo prelistat ucbenike ? nihce ni mogel dobiti gradbenega dovoljenja za gradnjo hise, ki stoji na Katastrski meji dveh Republik v SFRJ. V teh 26 letih, pa je vsak pocel kar je hotel, tako Slovenci kot Hrvatje in zmeda cez dvorisca in spalnice so jasna ! Dalec od oci, dalec od predpisov, dokler na parcelo ne stopi AS.

— samogledam 2017-07-05 08:40:35

Hrvatje sploh niso rabili prisluhov, da bi vedeli kam se nakazuje rešitev... jim je že Vukas vse sproti poročal. Oni so rabili izgovor za izhod iz arbitraže. To je bilo bistvo, ne pa prisluhi. In oni mislijo, ali pa se delajo, da mislijo, da tega ne vedo v Nemčiji, Beneluksu, Komisiji itd.
Lahko rečem samo to, da ima naša veleposlanica resnično dobre živce, da je prenašala tisto plemensko obnašanje včeraj v Otvoreno!

— Lukas 2017-07-05 11:03:31

Prebiram naše novice, prebiram hrvaške. Po odzivih sodeč kot da ne gre za isti državi, ki sta leta 2009 podpisali medsebojni sporazum glede rešitve mejnega spora in takrat izkazali velik interes po rešitvi tega mejnega spora. Sicer mi je zelo jasno zakaj je takrat Hrvaška pristopila k podpisu sporazuma (naš pogoj za njihov vstop v EU) in zakaj je od njega odstopila (spretno uporabljen izgovor lobiranja naših arbitrov, čeprav resnica leži drugje).
Geostrateški položaj Luke Koper je trn v peti naši ljubi sosedi, saj se zaveda, da z odprtim koridorjem postajajo njihova pristanišča manj strateško zanimiva in uporabna, zato je bojazen Hrvaške, da bo ves pomorski tovorni promet šel preko našega največjega pristanišča in naprej po železnicah in cestah proti Vzhodni Evropi, popolnoma na mestu. Da ne govorimo o načrtovanih plinovodih in podobno. A ste kje zasledili, da bi se Hrvaška kregala okrog kopenske meje? Vse jasno a ne :)))? To vse predstavlja velike kupčke denarja, ki bodo šli mimo Hrvaške (pristojbine, privez ladij, cestnine, transport,...). Predstavljajte si, da je Hrvaška na našem mestu in mi na njenem. Bi bilo kaj drugače? :)))
V znak podpore naši diplomaciji in politiki, ki od osamosvojitve naprej razen izgradnje avtocestnega križa in številnih stečajev ni naredila praktično nič odmevnega in dobrega za nas državljane, sem se odločil, da ji kljub temu pristopim v pomoč pri reševanju meje na način, da do nadaljnjega bojkotiram dopust na Hrvaškem.

— zlati_m 2017-07-05 13:46:54

"Slovenski politiki pričakujejo pritiske EU-ja na Hrvaško"
Ha, ha, kar sanjajte.

— mirror 2017-07-05 12:32:58

Ločeni pogledi Slovenije in Hrvaške ostajajo
Brglez je predstavil svoje videnje arbitražne razsodbe
Bo Hrvaška upoštevala arbitražo?
Slovenska politika meni, da bo Hrvaška morala sprejeti sodbo
Vrh slovenske politike enoten glede arbitraže
Slovenski politični vrh razpravlja o arbitraži
Boris Pahor nezadovoljen z odločitvijo za arbitražo
Pogovor z Mirom Cerarjem o arbitraži v Odmevih
Kateri bodo naslednji koraki po arbitraži?
Cerar obiskal Piran in Belo Krajino
Cerar v Piranu obljubil pomoč po arbitraži
Arbitraža najbolj prizadela Razkrižje