Ofek 9 se je v orbiti pridružil petim drugim izraelskim vohunskim satelitom. Foto: EPA
Ofek 9 se je v orbiti pridružil petim drugim izraelskim vohunskim satelitom. Foto: EPA

Ofek 9 je z izstrelišča v vojaškem oporišču Palmačim južno od Tel Aviva v orbito ponesla izraelska raketa šavit. Najnovejši satelit se bo tako pridružil drugim, ki so že v orbiti. Satelit lahko z velike razdalje naredi posnetke z visoko ločljivostjo, namenjen pa je nadzoru iranskega jedrskega programa.

Le malo držav sposobnih takih dosežkov
Izraelski finančni minister Juval Steinitz je povedal, da je satelit v največji meri namenjen zaščiti pred iranskimi grožnjami, še posebej zaradi njegovega jedrskega programa. Namestnik poveljnika zračnih sil, brigadir general Nimrod Šefer, je pojasnil, da so s satelita že prejeli prve podatke, medtem ko bodo prve posnetke prejeli v nekaj dneh.

"Današnja izstrelitev nam prinaša strateško tehnologijo. Malo držav, še posebej tistih, ki so podobne velikosti, kot je Izrael, je zmožnih tako zahtevnih dosežkov," je ob izstrelitvi dejal izraelski obrambni minister Ehud Barak.

Izrael je poleg ZDA prepričan, da je bogatenje urana v okviru iranskega jedrskega programa namenjeno razvoju jedrskega orožja, kar pa v Teheranu zavračajo. Zatrjujejo, da gre za miroljubni program, ki služi raziskovalnim namenom in proizvodnji elektrike.