Pogled na Cannes. Foto: Pixabay
Pogled na Cannes. Foto: Pixabay

Na letalu, ki ga je priskrbela britanska družba, je bilo deset potnikov s hrvaškim, francoskim, nemškim, romunskim in ukrajinskim državljanstvom. Potniki, sedem moških, starih med 40 in 50 let, in tri ženske, "stare okoli 25 let", so bili na poti v Cannes.

Francija je, kot velika večina drugih evropskih držav, pod strogo karanteno, tujci, ki vstopajo v državo, pa morajo imeti v teh dneh za to zelo utemeljen razlog. Tako so med izjemami zdravniško osebje, ki prihaja kot okrepitev v bolnišnicah, ali pa prevozniki medicinske opreme.

Razkuževanje na ulicah Cannesa. Foto: Reuters
Razkuževanje na ulicah Cannesa. Foto: Reuters

Policija je letališče obvestila, da bodo vsem, razen trem francoskim državljanom, vstop v državo zavrnili, a je letalo kljub temu pristalo. Malo pred pristankom letala so na letališču pristali trije helikopterji luksuzne družbe.

Hrvat hotel plačati kazen in iti v Cannes

Izlet je organiziral hrvaški državljan, ki dela v nepremičninskih in finančnih poslih, je sporočila letališka policija. Moški je najel tako letalo in tri helikopterje kot tudi vilo v Cannesu. Uradnim organom je povedal, da ima "veliko denarja" ter da je "zgolj želel plačati globo in oditi v Cannes".

Policija je sedmim tujcem zavrnila vstop, nato se je devet potnikov vrnilo v London, vključno s tremi Francozi, medtem ko je ukrajinski potnik najel letalo za Berlin. Celotno dogovarjanje in evidentiranje sta trajali štiri ure, poroča CNN.

Letališka policija je ob tem izdala globo pilotom treh helikopterjev, ker so potovali brez utemeljenega razloga – zaradi omejitev v povezavi z novim koronavirusom so namreč prepovedana vsa nenujna potovanja znotraj Francije.

Francija je med državami, ki jih je epidemija koronavirusa najbolj prizadela. Skupno potrjenih okužb je 124.869, umrlo je 13.197 ljudi, s čimer je na četrtem mestu na svetu.