V članku smo zbrali nekaj ključnih trendov, na katere je dobro pomisliti, če se boste v prihajajočem letu odločili za nakup nove kuhinje.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Naravni in trajnostni materiali

Čeprav izbira naravnih materialov oz. lesa v modernih kuhinjah prevladuje že nekaj let, pa se trend nanaša tudi na ostale elemente, na primer stenske obloge, delovne površine, dodatke ipd. Kuhinjski pulti iz tehničnega kamna ali marmorja ter kuhinjska ozadja iz lesenih panelov ali stekla so najnovejši trend, ki v kuhinjo ne vnaša samo elegance, temveč tudi enostavnost vzdrževanja in uporabe. Ker se ljudje vse bolj zavedamo vpliva naših izbir na okolje, bo izbira trajnostnih materialov, kot je recikliran les ali bambus, še bolj pomembna.

Minimalizem in funkcionalnost

Minimalistični dizajn še vedno narekuje trende notranjega oblikovanja. Čiste linije, preproste oblike in nevtralne barve prevladujejo v sodobnih kuhinjah, estetski videz pa dopolnjuje visoka kakovost izdelave in občutek za estetiko. In čeprav na pogled moderne kuhinje izgledajo minimalistične, pa v sebi skrivajo veliko funkcionalnosti in praktičnosti. Skriti predali in gospodinjski aparati, izvlečne omarice, izkoriščen shranjevalni prostor so le nekatere izmed njihovih funkcionalnosti.

Rustikalne kuhinje in domačnost

Če po eni strani prevladuje minimalizem, je njegov kontrast bogat rustikalni slog. Rustikalne kuhinje niso nikoli šle prav iz mode in nanje prisegajo vsi ljubitelji podeželskega stila, ki želijo v svojem domu ustvariti občutek domačnosti. Rustikalne kuhinje so tudi praktične, saj zaradi odsotnosti visokega sijaja ne rabite skrbeti, če bodo na njej vidni prstni odtisi, velikokrat pa so tudi sinonim za kakovost in trajnost, saj so izdelane iz masivnega lesa in kompaktnih materialov.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Pametna kuhinja

Pametne naprave, ki poenostavljajo in olajšajo pripravo hrane, postajajo vse bolj priljubljene tudi v kuhinjah. Pametni štedilnik, pečica in pomivalni stroj, ki jih lahko upravljate preko telefona, pametni hladilnik, ki sledi zalogam hrane, pametni kavni avtomat, mešalnik, in počasni kuhalnik ... vse to so naprave, ki že obstajajo na trgu in se počasi prebijajo v naš vsakdan.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Kuhinjski bloki

Za majhna stanovanja postajajo blok kuhinje praktična in cenovno ugodna izbira. Gre za sestavljene elemente kuhinj, ki vsebujejo vse, kar jih potrebujete za kuhanje, peko in shranjevanje hrane. Tudi oblikovanje blok kuhinj v zadnjih letih vse bolj sledi trendom kuhinj po meri in so po videzu popolnoma primerljive z njimi. Poleg cenovne ugodnosti in prihranka časa s načrtovanjem je prednost blok kuhinje tudi pri možnosti prilagajanja posameznih elementov glede na vaše potrebe. Akcijske cene kuhinj si poglejte v spletni trgovini dom24.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Naravne in svetle barve

V prihodnjem letu večjih sprememb pri barvah kuhinj ne bo. Še vedno gre vse v smeri svetlih in naravnih tonov, kot so umazano bela, bela, siva, bež, les v vseh svojih odtenkih ... Več drznosti bo pri kuhinjskih dodatkih, na primer ozadjih, ki izstopajo po barvi, ročajih kuhinj v različnih barvah in materialih ter pri kuhinjskih pipah v črni ali bakreni barvi. Za tiste, ki želijo več razgibanosti v kuhinji, so še vedno aktualne dvobarvne kuhinje, ki kombinirajo različne materiale in razbijajo monotonost. Del kuhinj si lahko ogledate tudi v našem salonu dom24 v Sežani.