Najbolj razširjen vir energije za ogrevanje je pri nas še vedno biomasa, ki jo uporablja 23 % Slovencev. Temu sledi ogrevanje s kurilnim oljem (20 %), zemeljskim plinom (12 %), električno energijo (10 %) in toplotnimi črpalkami (9 %).

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Na tem mestu vam bomo predstavili prednosti in slabosti vseh omenjenih ogrevalnih sistemov, saj boste tako najbolje spoznali, kakšne so prednosti ogrevanja s peleti v primerjavi z ostalimi energenti.

Ogrevanje s kurilnim oljem

Ogrevanje s kurilnim oljem je primerno za centralno ogrevanje radiatorjev, talno ogrevanje ali pa ga uporabite zgolj za ogrevanje vode. Sicer je ta oblika ogrevanja zelo enostavna in udobna, vendar je zanj nujno potreben prostor za peč in cisterno.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Na žalost pa ogrevanje s kurilnim oljem proizvaja največjo količino CO2, prav tako pa je njegova cena močno odvisna od dogajanja v svetu. Kurilno olje je trenutno eden najdražjih energentov, njegova cena pa se neprestano spreminja.

Ogrevanje z zemeljskim plinom

Za ogrevanje z zemeljskim ali utekočinjenim naftnim plinov potrebujete le plinski kondenzacijski kotel. Gre za relativno enostavno obliko ogrevanja, ki ne zahteva nobenega posebnega vzdrževanja, zato je med najbolj razširjenimi vrstami ogrevanja v stanovanjskih blokih. Slaba stran je, da je Slovenija pri plinu odvisna od njenega uvoza. To so uporabniki močno občutili tudi v času energetske krize, ko so njegove cene zaradi dogajanja na trgu neprestano rastle.

Ogrevanje z IR paneli

Za ogrevanje z IR paneli je značilno, da ne ogrevajo zraka, ampak predmete v prostoru. Omogoča vam enostavno prilagajanje temperature za posamezni prostor, vendar je izkoristek IR panelov manjši v primerjavi z drugimi energenti. Zavedati se je potrebno, da boste v primeru ogrevanja z IR paneli popolnoma odvisni od cene električne energije na trgu. Prav tako pa s tem ogrevalnim sistemom ne morete ogrevati sanitarne vode, kar pomeni, da potrebujete še en dodaten energent.

Ogrevanje s toplotnimi črpalkami

Ogrevanje s toplotnimi črpalkami je v zadnjem času med najbolj priljubljenimi, predvsem zaradi enostavne uporabe in popolnega udobja. Med najbolj pomembnimi prednostmi ogrevanja s toplotnimi črpalkami je stroškovna učinkovitost, saj je med cenovno najbolj ugodnimi energenti.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Toplotne črpalke so okolju prijazne. Res pa je, da je investicija v toplotno črpalko lahko zelo velika, še posebej, če se odločite za toplotno črpalko zemlja – voda ali voda – voda, ki veljajo za najbolj učinkovite.

Ogrevanje z lesno biomaso

Kot smo že v uvodu zapisali, je ogrevanje z biomaso še vedno med najbolj razširjenimi vrstami ogrevanja pri nas. Pod pojmom biomasa razumemo energente kot so drva, briketi, sekanci in peleti.

Drva

Ogrevanje z drvmi je najbolj tradicionalna vrsta ogrevanja pri nas. Drva so izjemno priljubljena za kurjenje v kaminih, če pa se odločite za centralno ogrevanje z drvmi, potem morate upoštevati, da jih boste morali konstantno nalagati v kurišče, če ne želite, da vam ogenj ugasne. Drva zahtevajo tudi veliko prostora za skladiščenje, prav tako pa tudi časa za njihovo pripravo.

Briketi

Ogrevanje z briketi je že nekoliko bolj udobno v primerjavi z drvmi, saj jih ni potrebno žagati, sekati in zlagati. Lesni briketi so običajno pakirani v vrečah, kar pomeni, da so enostavni za shranjevanje in zavzamejo bistveno manj prostora kot drva. Vendar pa boste morali brikete, podobno kot drva, sami nalagati v kurišče.

Sekanci

Sekanci so izdelani z mletjem različnih vrst lesa in zahtevajo veliko prostora za skladiščenje. Peči so avtomatizirane, zato ni potrebno skrbeti za njihovo sprotno nalaganje v kurišče. Sekanci so primerni predvsem za večje ogrevalne sisteme, njihov učinek pa je v veliki meri odvisen od njihove kakovosti. Temu morate pri izbiri še posebej posvetiti veliko pozornosti.

Ogrevanje s peleti

Ko je govora o ogrevanju z biomaso, je ogrevanje s peleti zagotovo med najbolj udobnimi. Za pelete ne potrebujete veliko prostora za shranjevanja, zaradi priročnega pakiranja pa jih lahko pospravite v klet, garažo ali katerikoli drug prostor. Mnogi se ogrevanju s peleti izogibajo zaradi tega, ker so mnenja, da so izdelani iz odpadnega materiala, ki ima slabo energetsko učinkovitost. Vendar temu ni tako. Res je, da so peleti izdelani iz odpadnega lesa bukve, smreke, jelke in drugih vrst dreves, kar pa še ne pomeni, da je njihova energetska učinkovitost slabša kot pa na primer pri ogrevanju z drvmi.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Peleti najvišje kakovosti vsebujejo zelo malo prahu in vlage, zaradi česar je njihov izkoristek velik, zaradi tega pa je po izgorevanju tudi zelo malo pepela. Popolnoma jasno je, da boste imeli pri ogrevanju s peleti zelo malo dela, zaradi vedno bolj tehnološko izpopolnjenih peči pa je danes takšen način ogrevanja popolnoma avtomatiziran.

Poleg vseh prednosti in slabosti ogrevalnih sistemov, pri izbiri najbolj primernega nikoli ne pozabite tudi na svoje potrebe in življenjski slog. Tako boste zagotovo izbrali pravega.