Vas zanima, kakšni so znaki pomanjkanja kolagena?

Znaki pomanjkanja kolagena so zelo podobni znakom staranja. Kolagen je namreč beljakovina, ki predstavlja enega od osnovnih gradnikov kože, las, nohtov, sklepnega hrustanca in drugih delov telesa. V našem telesu skrbi za to, da je koža napeta in elastična, lasje in nohti močni, sklepni hrustanec pa ustrezno prožen, kar omogoča njegovo gibljivost.

Eden izmed prvih znakov pomanjkanja kolagena je upadla koža z vse več gubami. Foto: Oglasno sporočilo/Vendi d.o.o.
Eden izmed prvih znakov pomanjkanja kolagena je upadla koža z vse več gubami. Foto: Oglasno sporočilo/Vendi d.o.o.

Če kolagena v telesu začne primanjkovati, se to začne kazati na vseh naštetih delih telesa. Pomanjkanje kolagena se tako kaže kot:

  • bolj upadel videz kože,
  • manj napeta koža,
  • zmanjšana elastičnost in prožnost kože,
  • pojav gub na obrazu, ki postajajo vse globlje,
  • slabša struktura kože,
  • bolj lomljivi lasje,
  • težave z razcepljenimi konicami,
  • težave z izpadanjem in počasnejšo rastjo las,
  • krhki in lomljivi nohti,
  • nezdrav videz nohtov,
  • manjša prožnost sklepnega hrustanca in zaradi tega tudi težave s sklepi in gibljivostjo.

Kaj je kolagen?

Kolagen je glavna sestavina vezivnega tkiva v naših telesih. Predstavlja eno najpomembnejših beljakovin, iz katerih je sestavljeno naše telo. Kolagenska vlakna med drugim zapolnjujejo prostor med celicami ter predstavlja glavno sestavino sklepnega hrustanca in vezi, pa tudi tetiv, kosti in zob. Predstavlja tudi pomembno sestavino kože ter vpliva na njeno čvrstost in elastičnost.

Kakšne posledice ima pomanjkanje kolagena?

Če telesu začne primanjkovati kolagena, se pojavijo znaki pomanjkanja kolagena. Ker telo v mladosti to beljakovino aktivno tvori samo, saj je nujno potrebna za njegovo rast in razvoj, v kasnejših življenjskih obdobjih pa se njeno tvorjenje upočasni, se znaki pomanjkanja kolagena navadno pojavijo po 35. ali 40. letu oziroma takrat postanejo nekoliko bolj očitni.

Ponavadi telesu začne primanjkovati kolagena že po 25. letu, večje spremembe pa postanejo očitnejše nekoliko kasneje. Foto: Vendi d.o.o.
Ponavadi telesu začne primanjkovati kolagena že po 25. letu, večje spremembe pa postanejo očitnejše nekoliko kasneje. Foto: Vendi d.o.o.

Prav zaradi tega nekateri znaki pomanjkanja kolagena sovpadajo z določenimi znaki staranja oziroma so si med seboj zelo podobni. Zato v primeru, da pri sebi opažate znake, ki jih povezujete s staranjem, vsekakor velja razmisliti o jemanju kolagena v obliki prehranskega dodatka, saj ima to lahko zelo pozitiven učinek na vašo kožo, lase, nohte in sklepe.

Ali je pomanjkanje kolagena eden od vzrokov za staranje?

Ker znaki pomanjkanja kolagena sovpadajo z nekaterimi znaki staranja in se pojavijo v približno istem obdobju življenja, marsikdo razmišlja o tem, ali je pomanjkanje kolagena kakorkoli povezano s staranjem. Pri tem je treba je vedeti, da je staranje naraven in neizogiben proces, pri katerem se naše telo spreminja. Tega procesa ne moremo zaustaviti, lahko pa s sodobnimi spoznanji in metodami poskrbimo, da se naše telo stara počasneje ter da so znaki staranja na njem manj vidni.

Dodajanje kolagena k vsakodnevni prehrani se med drugim kaže v lepših in bolj močnih laseh. Foto: Vendi d.o.o.
Dodajanje kolagena k vsakodnevni prehrani se med drugim kaže v lepših in bolj močnih laseh. Foto: Vendi d.o.o.

Prav to pa je tisto, za kar lahko učinkovito poskrbi uživanje kolagena, saj:

  • bo z njegovo pomočjo struktura vaše kože postala bolj čvrsta in napeta,
  • bo vaša koža bolj mladostna in z manj gub,
  • boste imeli tako bolj elastično kožo,
  • vam bodo tako lasje manj izpadali,
  • bodo vaši lasje postali bolj bujni in bodo tudi hitreje rasli,
  • boste imeli bolj močne nohte in se ti ne bodo kar naprej lomili,
  • zaradi njega ne boste imeli težav s sklepi,
  • boste zaradi njega bolj gibljivi in lažje aktivni,
  • boste videti veliko mlajše, kot ste v resnici.

Ob tem je treba dodati, da kolagen ni pomemben zgolj zaradi lepšega videza, ampak so pozitivne spremembe videza kože, las in nohtov le najbolj očitni znaki rednega jemanja. Poleg tega pa ima pomemben vpliv tudi na prožnost sklepov, ki jih je treba čim bolj okrepiti, da boste lahko še naprej tako ali drugače aktivni. Redna telesna aktivnost je namreč vsekakor pomembna za dobro počutje. Navsezadnje pa velja tudi, da si star točno toliko, kot se počutiš. In če se boste zaradi uživanja kolagena počutili mlajši in bolj vitalni, boste tako tudi videti, izboljšan videz pa bo vplival na vašo samozavest in dobro počutje, zaradi česar bo vaš obraz poleg lepše kože veliko pogosteje krasil tudi nasmeh.

Kolagen v hrani – kaj jesti, da bo imelo vaše telo dovolj kolagena?

Kolagen lahko dobimo s prehrano, vendar gre večinoma za manjši delež, kot ga lahko enostavno dobimo s prehranskim dodatkom. Foto: Vendi d.o.o.
Kolagen lahko dobimo s prehrano, vendar gre večinoma za manjši delež, kot ga lahko enostavno dobimo s prehranskim dodatkom. Foto: Vendi d.o.o.

Je kolagen v hrani enako učinkovit kot tisti, ki se ga lahko kupi v obliki prehranskega dodatka? Vsekakor! A večina ljudi na svoj jedilnik ne uvršča veliko živil, ki bi vsebovala kolagen, poleg tega pa ga na tak način s prehrano lahko dobimo le manjši del. Večino kolagena v našem telesu namreč telo tvori samo, pri čemer uporablja različne druge snovi, ki jih vanj vnesemo s prehrano.

Temelj tega, da bo imelo naše telo na razpolago dovolj kolagena, je torej zdrava in predvsem čim bolj raznovrstna prehrana. V mladosti to več kot zadostuje, ko se njegova tvorba v našem telesu začne upočasnjevati in se začnejo pojavljati znaki pomanjkanja kolagena, pa lahko njegovo tvorbo v telesu spodbudimo s pomočjo prehranskega dodatka. Ta namreč ne vsebuje zgolj samega kolagena, temveč tudi tako imenovane kolagenske peptide, katerih naloga je ravno to – da spodbudijo nastajanje novega kolagena v telesu. Tako je možno poskrbeti, da ga bo imelo vaše telo vse življenje na razpolago dovolj za to, da ohranite svojo mladostnost!