Stara, z lesom obdana soba, rahel vonj po knjigah in blagih dišavah, glavni lik, ki premleva dan v udobju svojega najljubšega sedala, s kozarcem žganja v eni roki in cigaro v drugi ... Fotelj je legendarni ‘stranski igralec’ številnih filmov in nadaljevank; prav z njim se tudi začne nemalo nepozabnih zgodb. Se morda še spomnite fotelja svojih staršev ali starih staršev, v katerem so pripovedovali zgodbe, gledali televizijo, ali od koder so opazovali svoje vnučke pri igri? Poleg obujanja spominov fotelji tudi s praktičnega vidika postajajo znova vse bolj priljubljeni. Za vse, ki vas mami ideja 'kavča za enega', je tu naš kratek vodič za pomoč pri izbiri najboljšega fotelja po vašem okusu.

Kdaj pravzaprav govorimo o fotelju?

Fotelj živahne, svetle barve lahko v prostoru resnično ustvari svojevrstno vzdušje. Foto: punkufer.si
Fotelj živahne, svetle barve lahko v prostoru resnično ustvari svojevrstno vzdušje. Foto: punkufer.si

Nemalo odkritij nakazuje na to, da so stari Egipčani prvi izumili štirinožni sedež s hrbtom, večinoma poznan le kot stol, četudi je bil po videzu podoben današnjim foteljem. Šele v renesančni dobi oz. po njej pa lahko govorimo o foteljih, izoblikovanih na osnovi predhodnih stolov. Beseda fotelj je prevzeta iz francoske besede fauteuil (fotelj, naslanjač) in starinskega izraza faudeteuil, faldertoel (zložljiv stol), stol pa še vedno velja za eno od sopomenk. Fotelj namreč tudi definiramo kot običajno oblazinjen, udoben stol z naslonjalom za hrbet in roke. V resnici je veliko več kot le to. Fotelj je eleganten, udoben naslanjač, ki vaši dnevni sobi lahko doda pridih prefinjenosti in vam med počitkom zagotovi popolno oporo in udobje. Uporabni so tudi za različna druženja, saj zaradi udobja, ki ga fotelji ponujajo, lahko na njih brez težav sedimo dalj časa, zaradi pokončnega položaja pa lahko ostanemo zbrani.

Ali je sedenje v fotelju dobro za hrbtenico?

Poleg visoke stilske vrednosti in prestižnega udobja fotelj nudi odličen način za razbremenitev hrbta in lajšanje bolečin v hrbtu. Treba je le izbrati pravega.

Naravnost iz zgodovinskega filma; fotelj s semišem tople rjave barve Foto: punkufer.si
Naravnost iz zgodovinskega filma; fotelj s semišem tople rjave barve Foto: punkufer.si

Ljudje pogosto pozabljamo, da naslanjači ne ponujajo le mehkobe in udobja – so tudi stoli za dobro držo! S staranjem se lahko čas, preživet v sedečem položaju, podaljša, pa tudi pri mlajših ljudeh gre opaziti, da sedenje vse hitreje postaja sestavni del našega življenja. Vzdrževanje dobre drže je torej ključnega pomena za zagotovitev, da lahko vaše telo počiva v udobnem položaju. Lahko se je navaditi škodljivih položajev med gledanjem televizije ali zgrbljenega branja, vendar je dobra drža bistvena za preprečevanje zdravstvenih težav, ki se lahko sčasoma poslabšajo. Iskanje najbolj ergonomsko ustrezne oblike je odlična izhodiščna točka pri izbiri fotelja.

Enostaven način za razumevanje, kako pomembna je izbira pravega fotelja za držo, je vsak trenutek, ko ste morali dalj časa sedeti na stolu, ki ga niste bili vajeni. Sprva se vam je morda zdela nenavadna, celo boleča izkušnja. To je zato, ker se vaše mišice (in možgani) naučijo najbolj udobnega položaja, ko pa uporabljate nepoznana sedišča, so naše mišice pod izzivom, da se seznanijo z ustreznim ravnotežjem v novem okolju. Tukaj je ključnega pomena, da kupite fotelj, ki vam pomaga skrbeti za lepo držo pri sedenju.

To je fotelj za drzne; obdan z mehko, svetlečo tkanino in debelo podložen. Foto: punkufer.si
To je fotelj za drzne; obdan z mehko, svetlečo tkanino in debelo podložen. Foto: punkufer.si

Kakšen je fotelj, primeren za ohranjanje lepe drže?

Pri fotelju, ki vam ne ustreza, vselej obstaja tveganje za nastanek številnih zdravstvenih težav, ki se lahko sčasoma poslabšajo in vplivajo na kakovost vašega življenja; od ukrivljenosti hrbtenice do dodatne obremenitve sklepov. Če zagotovite, da vaš naslanjač nudi dobro oporo za držo in je primeren za vašo višino, težo in tip telesa, lahko to tveganje močno zmanjšate. Dobra novica je, da poznamo osnovna merila za izbiro fotelja, ki vam bo dovoljeval pravilen sedeči položaj in ustrezno podporo:

  • Položaj bokov

Boki naj se prilegajo stiku med sediščem in naslonjalom sedeža.

  • Višina

Če je višina sedeža pravilna, bodo stopala plosko na tleh. Celotna noga mora biti popolnoma podprta, tako da koleno tvori skoraj pravi kot.

  • Globina sedeža

Če je globina sedeža pravilna, se mora zadnji del kolena nežno dotikati roba sedišča, ali dopustiti prostor največ za eno plosko dlan.

  • Širina

Je ključnega pomena za porazdelitev teže po sedišču. Širina je prava, ko zagotavlja stabilnost medenice in preprečuje nagibanje na eno stran.

  • Spodnji del hrbta

Pri ledvenem delu naj naslon fotelja podpira naravno krivuljo hrbta.

  • Vrat in glava

Ko je vrat pravilno podprt, glava ni potisnjena naprej ali pozicionirana previsoko nad naslonjalom stola.

  • Položaj rok

Roke morajo biti od komolcev do prstov v stiku z naslonjalom stola. Podlaket naj bo podprta, a naj ostane v naravnem položaju mirovanja.

Tudi minimalistični in skorajda futuristični tipi foteljev najdejo svoje mesto pod soncem. Foto: punkufer.si
Tudi minimalistični in skorajda futuristični tipi foteljev najdejo svoje mesto pod soncem. Foto: punkufer.si

Kako izbrati pravi fotelj?

Ene same velikosti fotelja, ki bi ustrezala vsakomur, žal ne poznamo. Izbira naslanjača, ki se bo uskladil s preostalim bivalnim prostorom, vam nudil največ udobja in hkrati izpolnil svoj namen, se lahko sprva zdi zastrašujoča – a brez skrbi! Kakor pri določanju ergonomske ustreznosti, lahko tudi pri stilu in namembnosti omenimo nekaj smernic za izbiro popolnega fotelja.

  1. Stil – upoštevajte, kakšen material in barvo želite. Kakšen stil fotelja se bo najbolje prilegal vašemu bivalnemu prostoru? Upoštevajte svojo barvno paleto: izberite barvo, ki se ujema s prostorom, če želite, da so stvari preproste; lahko pa svoj naslanjač uporabite kot priložnost, da v prostor vnesete svojevrsten, izstopajoč poudarek. Pri tem veljata dve 'zlati pravili':Prvič, izogibajte se nasprotujočim se vzorcem. Če že imate vzorčaste blazine ali zavese, se izogibajte nasprotovanju z drugačnim vzorcem fotelja. Namesto tega izberite fotelj iz enobarvnega blaga za bolj harmoničen videz. Kot drugo pomislite na simetrijo. Kako razporedite pohištvo v dnevni sobi, je lahko zelo pomembno. Poskusite, da fotelja ne potisnete v kot, ampak ga raje postavite nasproti kavča in med oba dodajte klubsko mizico, da ustvarite simetričen učinek.
    Fotelji prisrčno zaobljene oblike v prostor vnesejo igrivost Foto: punkufer.si
    Fotelji prisrčno zaobljene oblike v prostor vnesejo igrivost Foto: punkufer.si
  2. Udobje – to bi morala biti vaša prednostna naloga pri nakupu; še posebej, če boste na stolu sedeli dlje časa. Ne pozabite na prej navedene smernice za ergonomsko ustrezen fotelj. Za najbolj udobno sedenje morajo biti vaše telo in stegna v položaju "L" – stopala naj segajo do tal, a brez teže na njih. To zmanjša pritisk na hrbet in kolena ter omogoči sprostitev mišic.
  3. Velikost – poskrbite, da boste izbrali velikost, ki bo ustrezala vašemu prostoru. Majhen fotelj je odličen način za uporabo kompaktne površine. Če želite ustvariti prostor za počitek in okrevanje in vam ne primanjkuje kvadrature, je večji fotelj vaša prava izbira.
  4. Namen – Ali potrebujete visoko naslonjalo za lajšanje bolečin v hrbtu? Potrebujete čvrste naslone za roke, da boste lažje sedeli in vstajali? To sta nedvomno glavni vprašanji, ki si ju je vredno zastaviti.
Fotelj, ustvarjen tako za prijateljska poslovna srečanja kot za večerno sproščanje ob gledanju televizije. Foto: punkufer.si
Fotelj, ustvarjen tako za prijateljska poslovna srečanja kot za večerno sproščanje ob gledanju televizije. Foto: punkufer.si

Si želite fotelj, kakor s filmskega platna? Prepustite se inspiraciji!

Sherlock Holmes, ki se spopada z novim, zapletenim primerom. James Bond na srečanju z gospo ‘M’. Morpheus, ki iz svojega fotelja Neu ponudi rdečo in modro tableto. Vse to so prizori, ki so nam dobro znani. Vse pohištvo z ‘velikega ekrana’ je skrbno načrtovano in pripravljeno skladno z zgodbo, ki jo pripoveduje. Že veste, kakšno zgodbo želite povedati vi? Je to usnjen fotelj z masivnim lesenim ohišjem, simbol starega prestiža, bogastva in dediščine? Ali fotelj nekonvencionalnih, modernih oblik? Je to mehkoba in vabljivost nežnega tekstilnega fotelja? Morda poslovni duh črnega, tanko oblazinjenega sedala? Prepustite se navdihu, za trenutek stopite v čevlje Hollywoodskih zvezd in ustvarite svojo zgodbo s svojim novim foteljem!