Foto: Airabela
Foto: Airabela

Če smo v preteklosti skrbeli za zdravje le takrat, ko smo zboleli, danes skrbimo za zdravje celo življenjsko obdobje, tudi v času, ko smo mladi in zdravi. Za skrb za zdravje in splošno dobro počutje štejemo redno in raznoliko prehranjevanje, zmerno telesno dejavnost, splošno psihofizično zdravje in skrb za kakovost zraka v notranjih prostorih. Zavedanje o vplivu kakovosti zunanjega zraka na zdravje je prisotno že več desetletji. O vplivu kakovosti zraka v notranjih prostorih pa govorim več šele v zadnjem obdobju, ko smo bili primorani dalj časa preživeti v domačem bivalnem okolju. Tako je skrb za kakovost notranjega zraka je naposled dobila primerno mesto, s tem pa vse več vprašanj o rekuperaciji zraka, delovanju rekuperatorjev ter ceni rekuperatorjev in montaži v stanovanje ali hišo.

Koncentracija onesnaževalcev v notranjih prostorih

Onesnaževalcem zunanjega zraka že lepo obdobje posvečamo veliko pozornosti, saj so negativni učinki na podnebje in zdravje našega planeta dobro vidni in alarmantni. Po vsem tem času so se že spremenile navade načina življenja, saj smo ozavestili, da imamo le en planet in je zanj treba skrbeti. Imamo pa tudi le eno telo, ki nam bo glede na statistiko o vedno daljši pričakovani življenjski dobi ob rojstvu, služilo dolgo časa, zato je skrb za naše zdravje in splošno počutje izredno pomembna. Ob zavedanju, da vedno več časa preživimo v zaprtih prostori, kjer so koncentracije onesnaževalcev zraka pogosto višje kot zunaj, bo v prihodnje skrb za kakovost notranjega zraka ključna. Ker z mehanskim zračenjem z odpiranjem oken spuščamo v prostore še dodatne onesnaževalce iz zunanjega zraka, alergene, vlago, hlad, vročino, mrčes in hrup iz okolice, se vedno več gospodinjstev odloča za vgradnjo lokalnih rekuperatorjev.

Lokalni rekuperator zrači enakomerno

Mehanski način prezračevanja z odpiranjem oken je učinkovit način prezračevanja, če smo z zračenjem dosledni ter zračimo dovolj pogosto. Vendar praksa kaže, da pogosto zračimo šele takrat, ko so onesnaževalci v prostoru že visoko koncentrirani in prekratek čas. Prav vsak letni čas nam ponuja razloge, zakaj zračimo manj pogosto in krajši čas. Pozimi so razlog toplotne izgube, poleti vročina in mrčes, spomladi številni alergeni ter jeseni prehladi in druga obolenja, značilna za to obdobje. Z vgradnjo lokalnega rekuperatorja nam o nadlogah posameznih letnih časov ni treba misliti, saj rekuperator zraka deluje ves čas ter skrbi za enakomerno in konstantno prezračevanje in odzračevanje bivanjskih prostorov. S svojim delovanjem rekuperator enostavno in učinkovito zmanjšuje prisotnost najpogostejših notranjih onesnaževalcev zraka, kot so prah, alergeni, lebdeče bakterije, cigaretni dim, repelenti in hlapi gradbenih materialov, kot so lepila, laki, barve in belež.

Foto: Airabela
Foto: Airabela

Kako deluje rekuperacija?

Rekuperatorji blagovne znamke SIKU delujejo tako, da odvajajo in dovajajo zrak pri nastavljeni hitrosti, ki se izvaja v dveh ciklih. Interval posameznega cikla traja 70 sekund in omogoča toplotno rekuperacijo. V prvi fazi se topel, notranji zrak odvede s keramičnim toplotnim izmenjevalnikom, ki postopoma absorbira toploto in vlago iz zraka. V 70 sekundah po zagonu segrevanja toplotnega izmenjevalnika prezračevalni sistem preklopi v način dovajanja zraka. V drugi fazi se svež, mrzel zunanji zrak dovaja skozi keramični toplotni izmenjevalnik, ki odvzame shranjeno vlago in segreva vstopni zrak. V 70 sekundah po ohladitvi toplotnega izmenjevalnika prezračevalni sistem preklopi v način odvajanja zraka in ponovno zažene nov cikel. V tem načinu delujeta dva prezračevalna sistema hkrati. En prezračevalni sistem dovaja svež zrak, drug pa odvaja porabljeni zrak.

Kam vgraditi rekuperator zraka?

Rekuperator zraka omogoča učinkovito in okolju prijazno prezračevanje, ki zmanjšuje toplotne izgube. Zato se vedno več gospodinjstev odloča za vgradnjo lokalnih rekuperatorjev zraka. Običajno se vgradi v prostore, kjer se člani gospodinjstva največ zadržujejo ali kjer ocenjujejo, da je prisotnost onesnaževalcev zraka največja. Navadno so to spalnice, kjer preživimo največ časa, kakovost zraka pa ima lahko blagodejne učinke na spanec. Pogosto so rekuperatorji vgrajeni še v otroške in mladinske sobe, zaradi vpliva kakovosti zraka na koncentracijo in spomin, ki sta pomembna za lažje učenje in izdelavo šolskih nalog. Iz očitnih razlogov so rekuperatorji pogosto vgrajeni še v kuhinje, stranišča, kopalnice in tudi druge prostore po osebnih preferencah. Lokalni rekuperatorji SIKU so nedvomno pogosta izbira rekuperacije, ki nudi kakovostno prezračevanje in odzračevanje ter optimalno izravnavo vlage.

Rekuperacija po dostopni ceni

Na tržišču je kar nekaj blagovnih znamk rekuperatorjev zraka, med katerimi se uporabniki pogosto odločijo zaupati proizvajalec SIKU, ki obstaja že od leta 1978. Obstaja več modelov lokalnih enosobnih rekuperatorjev SIKU, ki se med sabo razlikujejo glede na nekatere lastnosti in ceno. Rekuperacija sicer ima svojo ceno, ki pa je v primerjavi s preteklimi leti bolj dostopnejša, zato si rekuperator zraka lahko privošči večina gospodinjstev. Cene rekuperatorjev SIKU se gibljejo od 250 € do 700 €, odvisno od velikosti prostora, možnost delovanja do -30 °C zunanje temperature, krmiljenja prek pametnega telefona ... Za model SIKU RV1-35 C Mini V2, ki je primeren predvsem za sanitarne in kopalniške prostore, boste odšteli 235 € + DDV, za model SIKU RV 50 W Pro Wi-Fi V2, ki je namenjen prezračevanju in odzračevanju v stanovanjih, hišah ter javnih in poslovnih stavbah pa 690 € + DDV.

Lepota je v zraku

Podjetje Airabela, ki je uvoznik in distributer rekuperatorjev blagovne znamke SIKU se zaveda, da je konkretna predstava o rekuperatorjih zraka in njihovem videzu za uporabnika ključna. Zato lahko s pomočjo njihovih strokovnjakov izberite primeren lokalni rekuperator za svoj prostor ter si na ta način zagotovite maksimalno bivalno udobje bivanja in dobro počutje.