Vedno več ljudi se zaveda, da lahko s kakovostno izvedeno in izolirano fasado občutno znižajo stroške ogrevanja in povečajo energetsko učinkovitost, obenem pa pripomorejo k boljši bivalni klimi.

Osvežite vaš dom z obnovo fasade.
Osvežite vaš dom z obnovo fasade.

Kdaj je potrebna obnova fasade?

V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti o obnovi fasade na bloku. Obnova fasade na bloku je vsake toliko časa nujno potrebna. Fasada je namreč zunanji sloj, ki bistveno prispeva k estetski vrednosti samega bloka, poleg tega pa predstavlja tudi izolacijo. Ker je postopek pridobivanja soglasij za obnovo fasade na bloku dolgotrajen, sam strošek pa precej velik, se obnova največkrat odlaga na trenutek, ko postane neizogibna. S pravočasnim ukrepanjem in obnovo ne samo, da boste prej zmanjšali stroške vzdrževanja, temveč boste znižali tudi stroške obnove fasade na stanovanjskem bloku.

Izberite milo barvo fasade, da se vaš dom zlije z okolico.
Izberite milo barvo fasade, da se vaš dom zlije z okolico.

Torej, kdaj je čas, da s sostanovalci začnete razmišljati o novi fasadi?

  • Če je vaš stanovanjski blok izjemno energetsko neučinkovit in če se ustvarjajo velike toplotne izgube.
  • Če so stanovanja vlažna in hladna, na fasadi ali v notranjosti pa se je že začela nabirati plesen.
  • Če so na fasadi vidne poškodbe, npr. razpoke, umazanija, odlomi ipd.
  • Če želite povečati vrednost stanovanj v stanovanjskem bloku.

Kako poteka izdelava fasade na bloku?

Za obnovo fasade na bloku je potrebno najprej pridobiti soglasja stanovalcev. Največkrat se obnova fasade financira iz stanovanjskega sklada, v veliko primerih pa se najame dodatni kredit ali pa se pridobi delna subvencija iz Eko sklada. Pri obnovi fasade na blokih je treba paziti, če je blok vključen v spomeniško varstvo. V tem primeru boste potrebovali dodatna dovoljenja in srečali posebne omejitve.

Ko je zbrana večina vseh soglasij, se izbere izvajalca. Ta najprej analizira trenutno stanje in določi način, kako bo potekala izdelava fasade. Po temeljitem pregledu objekta bo ta pripravil popis del in pripravil ponudbo.

Kako izbrati izvajalca?

Fasade na stanovanjskih blokih se med seboj razlikujejo in pod površjem skrivajo svojo zgodbo. Čeprav morda na pogled izgleda še čisto vredu, pa se lahko v notranjosti skrivajo pasti, ki zahtevajo obsežnejša dela. Zaradi tega je pametno, da izberete fasaderstvo, ki ima izkušnje s obnovo fasad na stanovanjskih objektih, navsezadnje je delo na takšni površini čisto drugačno kot obnova fasade na hiši.

Koliko stane nova fasada?

Koliko stane nova fasada je v zadnjem času vroča tema. Tako kot pri vsem ostalem, so se povišale tudi cene gradbenih materialov in del. Če se je slabi dve leti nazaj cena za kvadratni meter fasade gibala med 40 in 50 EUR, danes storitev za isto površino znaša med 50 in 62 EUR. Cena je velikokrat odvisna tudi od kvadrature, kakovosti materiala, debeline izolacije in obsega obnovitvenih del. Kot smo že omenili, je za izgradnjo fasade na stanovanjskem bloku smiselno zaprositi za subvencionirana sredstva.