Poleg tega, da nas ščiti pred nepovabljenimi gosti, ograjo lahko uporabimo denimo za oblikovanje vrta, označevanje posesti, okraševanje vrtnih gred ali razmejevanje posameznih predelov. Poskrbi lahko, da lahko svojo dnevno mero vitamina D in popoldanske počitke na vrtu uživamo v zasebnosti, naši otroci pa se lahko igrajo brez strahu, da bi s tem motili sosede. Naj bo namen en ali drug - rezultat sta vselej izboljšana kakovost počutja na vrtu in urejena zunanja podoba vašega doma. Velika prednost samostojnega nakupa vrtne ograje je tudi, da jo lahko postavimo sami.

Panelna ograja iz letev je dobra kombinacija za zastiranje in ne popolno zaprtje vrta. Foto: ShopBox
Panelna ograja iz letev je dobra kombinacija za zastiranje in ne popolno zaprtje vrta. Foto: ShopBox

Vrtna ograja je eden najbolj iskanih in osnovnih elementov vrta. Novi lastniki zasebnih vrtnih površin pa pri najemu mojstrov za opremljanje pogosto pozabijo, da je marsikatero delo povsem preprosto, hitro in cenejše, če ga opravimo sami. Res je, da gradbeni projekti, ki se jih lotimo z napačno opremo in pristopom, kaj kmalu postanejo razvlečeni in naporni. S premišljenim nakupom ograje in vnaprejšnjim načrtovanjem pa se na videz zahteven podvig spremeni v enostaven, hiter in celo zabaven izziv. Dodatna motivacija za lastnoročno postavitev ograje je tudi večji nadzor, saj je potek ograje po vrtu v povsem podvržen - in prilagodljiv - vašim željam. Z nakupom že pripravljenih sestavnih delov lahko ob pomoči določenih osnovnih vodil tudi najbolj neizkušeni domači mojstri postavijo lepo, trdno ograjo.

Za ločevanje posameznik predelov vrta je prijetna zračna nižja ograja iz trsja. Foto: ShopBox
Za ločevanje posameznik predelov vrta je prijetna zračna nižja ograja iz trsja. Foto: ShopBox

Zakaj in kako ograjevati?

Okoli hiš, dvorišč, vrtov ali teras ograje nameščamo v različne namene: z njimi si zagotovimo zasebnost, omejimo dostop do omenjenih prostorov in poskrbimo za prijeten videz okolice. Vrtne ograje so primerne tudi za lastnike hišnih ljubljenčkov, za zaščito poljskih pridelkov in gredic. Za to lahko izberemo nižje ograde, ki služijo predvsem zaščiti posameznih delov vrta pred škodljivci in poškodbami.

Splošno lahko namen vrtne ograje delimo v tri osnovne skupine:

1. Zasebnost

Najpogosteje za to izberemo več kot 1,5 m visoke panelne ograje ali tesno tkane ograje iz vej.

2. Estetska zaključenost

Izbira je tu širša, saj je izbira povsem podvržena željam in domišljiji posameznika.

3. Ločnica med deli vrta (za zaščito ali praktičnost)

Kot ločnica znotraj samega vrta zadostuje že nizka ograja, v primeru zunanje kuhinje pa je lahko visoka, a bolj prepustna za svetlobo.

Glede na funkcijo, ki naj jo opravlja ograja, se najprej lotimo izbire materiala in oblike. Tu presojamo npr. ali sta nam pomembnejši varnost in zasebnost, ali si želimo predvsem estetske skladnosti in elegantne, urejene predelke vrta. V grobem poznamo tri najpogostejše vrste ograj: panelne ograje, žične ograje in lesene vezane/tkane ograje.

Za ograjevanje gred ali vrtne poti toplo priporočamo svetlo, odprto ograjo. Foto: ShopBox
Za ograjevanje gred ali vrtne poti toplo priporočamo svetlo, odprto ograjo. Foto: ShopBox

Ograja po vaši meri

Če iščemo enostavno in hitro pot do večje varnosti, so izvrstna izbira panelne ograje. Predvsem zaprte panelne ograje s svojo kompaktno in strnjeno zasnovo nudijo popolno zasebnost in ustrezajo vsem osnovnim varnostnim zahtevam, poleg preprečevanja neželenih pogledov pa nudijo tudi zavetrje.

Večno priljubljena izbira za pristen naravni videz vrta so lesene ograje, ki so najprimernejše za bolj razgiban vrtni teren. Pogosteje kot za zasebnost jih uporabljamo za razmejevanje vrtnih gredic ali kot ločnic med npr. jedilnim oz. družabnim in preostalimi deli vrta. Lesena ograda je na prvi pogled tudi manj opazna od hladnih kovinskih ograj in je tako primerna tudi za dvorišča in razmejevanje parcel, kjer je cilj doseči odprt, zračen in naraven videz. Za topel, a bolj eksotičen vtis lahko izberemo tesno pleteno vrtno ograjo iz vej. Ta lahko na vrtu ustvari pravo tropsko oazo, obenem pa zagotavlja vso zasebnost panelnih ograj. Izbiramo lahko med številnimi oblikami lesenih ograj, od značilnih ameriških stebričkov do visokih panelov in nizkih ograd za ločevanje gredic.

Žične ograje po drugi strani ustvarjajo bolj odprt in zračen videz. Čeprav nudijo le minimalno protivetrno zaščito, so bolj prepustne za svetlobo, omogočajo pogled zunaj vrta in predstavljajo dobro ravnovesje med preprečevanjem vstopa živalim in ohranjanjem občutka prostornosti. Za večjo varnost se lahko odločimo tudi za povsem enostavno namestitev trnovih žic.

Popolna sprostitev v zavetju sence in ograje za popolno zasebnost. Foto: ShopBox
Popolna sprostitev v zavetju sence in ograje za popolno zasebnost. Foto: ShopBox

Na kaj moramo paziti?

Pri izbiri ograje bodimo pozorni na podlago, ki jo nudi naš vrt, saj nekatere vrste ograj ne omogočajo gradnje na hribovitem in neenakomernem terenu. Paneli ograje morajo ustrezati želeni višini ograje, ki ne služi le stopnji zasebnosti, ampak lahko pomeni razliko med zunanjo ograjo vašega dvorišča in ograjenimi gredicami. Pri nakupu se lahko nehote osredotočite zgolj na estetsko ustrezne ograje, a pri tem nikar ne pozabite na primarno vlogo, ki jo bo ograjevanje imelo v vašem vrtu. Zato si pred začetkom gradnje skrbno oglejte razpoložljive modele ograj in izbirajte predvsem po kakovosti in vaših željah gradnje.

Se še spomnite filma Karate Kid in slovite tehnike barvanja dolge lesene ograje? Morda se sami ne učite in se ne nameravate učiti karateja, a morate vseeno ohraniti v mislih, da vsaka ograja neizogibno terja določeno mero vzdrževanja. Ohranjanje lesenih ograj v njihovem prvotnem stanju bo vsekakor terjalo svoj čas in materiale. Za ustrezno zaščito lahko uporabite zunanjo barvo na osnovi olja ali lateksa (če se le da z UV zaščito), ki bo zatesnilo vlago, preprečilo gnilobo lesa, omejilo količino vremenskih vplivov in podaljšalo življenjsko dobo lesa. Številne lesene vrtne ograje ob nakupu že imajo zaščitni premaz, zato je povečini dovolj obnova enkrat na dve ali tri leta. Kovinske ograje prav tako zahtevajo pozornost, četudi je ta pri nerjavečih panelih lahko omejena predvsem na občasen pregled stanja. Izberite ograjo, ki vam ne bo le lepšala preživljanja časa na vrtu, temveč vam bo dolgoročno tudi prihranila obilo dodatnega dela.

Primer tesno vezane ograje iz vrbovih vej. Foto: Oglasno sporočilo/ShopBox
Primer tesno vezane ograje iz vrbovih vej. Foto: Oglasno sporočilo/ShopBox