Foto: ShopBox
Foto: ShopBox

V njej oziroma v spancu namreč ljudje preživimo nič manj kot tretjino svojega življenja. Vendar pa je ob preštevilnih možnostih, ki so na današnjem tržišču na voljo, težko vedeti, katero posteljo izbrati. Zato si oglejmo najpomembnejše dejavnike odločanja in podajmo nasvete, kako se pri nakupu nove postelje odločiti kar najbolj idealno in pravilno. Z upoštevanjem teh pomembnih nasvetov boste lažje sprejeli premišljeno odločitev in si zagotovili, da vam bo postelja, ki jo boste kupili, dolga leta zagotavljala podporo, udobje in ostale lastnosti, potrebne za izboljšanje vašega splošnega zdravja in dobrega počutja.

Trajanje neprekinjenega spanja, ki ga povprečen odrasel človek potrebuje na noč, se razlikuje predvsem glede na starost in življenjski slog. Strokovnjaki odraslim med 18. in 64. letom starosti načeloma priporočajo okrog 8 ur spanja na noč, medtem ko starejši od 65 let potrebujejo nekoliko manj, približno 7 ur. Čeprav se količina spanja, ki jo posameznik potrebuje, razlikuje, si mora večina odraslih prizadevati za 7–9 ur spanja na noč. Če spanju naklonimo pomembnost, ki si jo zasluži, in si prizadevamo ustvariti zdravo spalno okolje (katere glavni del je za posameznika najboljša možna postelja), lahko izboljšamo svoje telesno in duševno zdravje, zmanjšamo tveganje za kronična obolenja in si splošno kakovost življenja dvignemo na višjo raven.

Foto: ShopBox
Foto: ShopBox

In zakaj je spanje za naše splošno zdravje in dobro počutje tako pomembno? V času počitka v človeškem telesu potekajo številni obnovitveni procesi, ki so bistveni za normalno delovanje organizma, med drugim:

  • Utrjevanje spomina. Spanje ima ključno vlogo pri utrjevanju spominov, kar nam pomaga ohranjati informacije in se učiti novih spretnosti.
  • (Samo)obnavljanje organizma. Med spanjem se telo po vsakodnevni obrabi obnavlja in okreva, kar pomaga blažiti obstoječa vnetja in preprečevati nova, obnavljati poškodovana tkiva in krepiti imunski sistem.
  • Uravnavanje hormonov. Spanje ima pomembno vlogo pri uravnavanju hormonov, vključno s tistimi, ki imajo pomembno vlogo pri nadzorovanju apetita, presnove in ravni stresa.
  • Krepitev duševnega zdravja. Nenazadnje je spanec bistvenega pomena tudi za človekovo duševno zdravje, saj pomaga uravnavati razpoloženje, zmanjšuje tesnobo in depresijo ter izboljšuje splošno počutje.
Foto: ShopBox
Foto: ShopBox

Po drugi strani pa ima lahko kronično pomanjkanje spanja vrsto negativnih učinkov na naše telesno in duševno zdravje:

  • Slabše kognitivne funkcije. Pomanjkanje spanja lahko poslabša kognitivne funkcije, vključno s spominom, pozornostjo in sprejemanjem odločitev, kar otežuje opravljanje vsakodnevnih nalog in zmanjšuje produktivnost.
  • Povečano tveganje za nesreče. Kronično pomanjkanje spanja lahko zaradi nespočitosti in preutrujenosti in posledično močno zmanjšane pozornosti poveča tveganje za nezgode, vključno s prometnimi nesrečami in poškodbami na delovnem mestu.
  • Povečano tveganje za razvoj ali poslabšanje kroničnih zdravstvenih stanj. Dolgotrajno pomanjkanje spanja je povezano z vrsto kroničnih zdravstvenih stanj, vključno s prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom in boleznimi srca in ožilja.
  • Težave z duševnim zdravjem. Kronično pomanjkanje spanja lahko poveča tudi tveganje za psihične težave, vključno z anksioznostjo, depresijo in motnjami razpoloženja.
Foto: ShopBox
Foto: ShopBox

Morda zveni dramatično, toda naložba v kakovostno posteljo je za človeka lahko ena najboljših življenjskih odločitev. Kateri pa so glavni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri nakupu nove postelje?

  • Velikost postelje je prvi faktor, ki ga morate poznati pred nakupom, saj bo neposredno vplivala na udobje in kakovost vašega spanca. Večja postelja je seveda udobnejša za pare. Izmerite spalnico in se odločite za velikost, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Boste morda potrebovali dodaten prostor za shranjevanje? Če je tako, se je smiselno odločiti posteljo z vgrajenimi predali.
  • Vzmetnica ima veliko vlogo pri določanju kakovosti vašega spanca, zato bi morala biti ena od glavnih točk odločitve pri nakupu nove postelje. Trdota vzmetnice je pomemben dejavnik, ki je odvisen od želja posameznika in včasih od njegovega zdravstvenega stanja, vendar je treba upoštevati, da mora vzmetnica nuditi tako oporo kot udobje. Premehko ali pretrdo ležišče lahko povzroči slabo kakovost spanja in dolgoročno vašemu telesu celo škoduje. Ne pozabite tudi, da se vzmetnice sčasoma obrabijo.
  • Pomislite tudi na material okvirja. Leseni okvirji so trpežni, vendar so lahko težji za premikanje, medtem ko so kovinski okvirji lahki in lažji za uporabo, a manj robustni. Razmislite, kateri posteljni okvir bo najbolj ustrezal vašemu življenjskemu slogu in proračunu.
  • Pri izbiri postelje je ključnega pomena udobje. Pomembno je, da izberete posteljo, ki vam bo v kombinaciji z vzmetnico in letvenim ali kakšnim drugačnim dnom nudila pravo raven opore za vaš tip telesa in spalni položaj.
  • Postelja je pomembna in predvsem dolgoročna naložba, zato je pomembno, da izberete takšno, ki bo zdržala. Trpežna postelja vam bo na dolgi rok prihranila denar in vam vrsto let zagotavljala udoben počitek.
  • Pred nakupom je pomembno, da določite proračun in se ga potem tudi držite. Čeprav lahko dražja postelja ponuja boljšo kakovost in udobje, je pomembno, da izberete posteljo, ki ustreza vašemu proračunu.
  • Slog postelje lahko prispeva k splošni estetiki vaše spalnice. Pri izbiri postelje upoštevajte svoj osebni slog in dekoracijo spalnice.
  • Potrebujete zgolj dodatno rešitev za dnevni počitek in/ali za namestitev gostov? Potem bo za vas idealna izbira večfunkcijska izvlečna dnevna postelja, ki jo lahko podnevi uporabljate kot kavč, ponoči pa kot posteljo.
Foto: ShopBox
Foto: ShopBox

Kako se pravilno odločiti?

Naredite lastno »raziskavo«. Oglejte si različne vrste postelj, blagovne znamke in materiale. Preberite na primer mnenja spletnih kupcev in primerjajte cene, da si ustvarite predstavo o tem, kaj vse je na voljo in kateri del ponudbe ustreza vašemu proračunu. Pred nakupom je nujno, da posteljo tudi preizkusite. Ulezite se nanjo v svojem običajnem spalnem položaju in si ustvarite vtis o tem, ali je udobna in podporna. Ne pozabite, da je prvi vtis običajno najbolj pravilen in zgovoren.

Vsakdo ima drugačne potrebe po spanju, zato je pomembno, da izberete posteljo, ki ustreza vašim posebnim zahtevam. Če imate na primer bolečine v hrbtu, vam lahko bolj trdo ležišče nudi večjo oporo. Pri prodajalcu se še pred nakupom pozanimajte tudi, kako je z garancijskim jamstvom. Dobra garancija vam lahko zagotovi (dobesedno) mirno spanje in obenem zaščiti vašo naložbo.

Foto: ShopBox
Foto: ShopBox

Vzemite si dovolj časa za izbiro postelje, ki bo z vami dolga leta

Pojasnili smo torej, zakaj in kako lahko kakovostna postelja tako pomembno vpliva na zdravje in dobro počutje posameznika. Postelja, ki nudi pravo raven opore, lahko tudi zmanjša bolečine v hrbtu in izboljša poravnavo hrbtenice. To lahko vodi do boljše drže in manjše mišične napetosti. Izbira prave postelje je zato še kako pomembna odločitev. Z upoštevanjem dejavnikov, kot so velikost, udobje, vzdržljivost, cena in slog, ter s temeljito raziskavo in preizkusom postelje pred nakupom se lahko odločite pravilno in izberete posteljo, ki ustreza vašim individualnim potrebam po spanju. Ne pozabite: nova postelja je vsako noč znova naložba v vaše zdravje in dobro počutje, zato si resnično vzemite dovolj časa in izberite pravo.

Foto: ShopBox
Foto: ShopBox