Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Nošenje copat je v Sloveniji del naše kulture. Vendar pa se čevlji sezuvajo tudi drugod po svetu, bodisi zaradi higienskih bodisi religioznih razlogov. Prav tako pa naletimo tudi na države, katerim je vsakodnevno preobuvanje popolnoma tuje.

Nošenje copat je za Slovence nekaj povsem običajnega

Leta nazaj je bila opravljena raziskava o preobuvanju copat med Slovenci. Ta je jasno pokazala, da je nošenje copat del našega vsakdana, saj je kar 97 % intervjuvancev odgovorilo, da se doma preobujejo v copate. Takšno ravnanje večina Slovencev pričakuje tudi od svojih gostov, zato ne bodite presenečeni, če vam ob obisku gostitelj ponudi copate.

Lahko bi rekli, da smo Slovenci preobuvanja že tako navajeni, da marsikdo o tem sploh ne razmišlja. Avtorji raziskave menijo, da gre za zelo razširjeno slovensko kulturno posebnost, ki jo gojimo že vrsto desetletij. Po mnenju nekaterih naj bi jo začeli zlasti ljudje s podeželja nekje po drugi svetovni vojni.

Prednosti nošenja copat v svojem domu

Čeprav je nošenje copat del naše tradicije, pa je potrebno gledati na to tudi s praktičnega vidika. Nošenje hišnih copat ima namreč veliko prednosti:

  • Udobje

Domače udobje je glavni razlog, zakaj se večina Slovencev že več desetletij preobuva v copate. Udobni sobni copati so sestavni del vsakega doma, brez katerih ni prijetnega bivanja. Z njimi ne poskrbimo zgolj za zdravje naših nog, ampak tudi za sproščeno vzdušje in dobro splošno počutje.

  • Higiena

Eden ključnih razlogov, zakaj se Slovenci preobuvamo, je higiena. Z nošenjem hišnih copatov preprečimo, da umazanije s ceste ne nosimo v svoj dom, zaradi tega pa so tla čistejša. Gre izključno za praktični vidik preobuvanja, saj je s tem vzdrževanje tal v domu bistveno bolj enostavno.

  • Preprečevanje raznih obolenj

Hladne noge močno povečajo verjetnost različnih virusnih obolenj, prav tako pa povzročajo zožitev krvnih žil v telesu, zaradi česar se krvni pretok zmanjša. Hišni copati poskrbijo, da so naše noge vedno tople in se na ta način učinkoviteje borimo proti različnim okužbam.

  • Varnost

Kakovostni hišni copati lahko preprečijo marsikateri zdrs ali celo padec v našem domu. Ne glede na to, ali so copati otroški ali pa za odrasle, so s tega vidika veliko boljša rešitev kot pa zgolj nogavice ali bose noge.

Preobuvanje v šolah

Higiena, udobje in varnost sta glavna razloga, zaradi katerih se preobuvajo tudi učenci v slovenskih osnovnih šolah in vrtčevski otroci, medtem ko je situacija v srednjih šolah nekoliko drugačna – copati so obvezni le na nekaterih šolah.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Kakovostni copati za vrtec in šolo so izdelani iz naravnih materialov, na podplatu pa imajo gumo. Ta omogoča dober oprijem in preprečuje morebitne zdrse ter hujše nesreče. Ključnega pomena pa je, da so tovrstni copati tudi dovolj zračni in trpežni.

Kako pa je z nošenjem copatov po svetu?

V Španiji, Italiji in Franciji preobuvanje ni ravno tradicija. Podoben naraščajoči trend pa je opaziti tudi v Nemčiji in Avstriji, sicer pa je po Evropi navada preobuvanja v hišne copate precej razširjena. Obstajajo pa razlike pri tem, da se v nekaterih državah ljudje obujejo v copate, medtem ko v drugih ostanejo kar bosi.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Za Veliko Britanijo velja, da je preobuvanje v copate ali natikače prav tako nekaj povsem običajnega. Vendar pa ob obisku ne boste naleteli na situacijo, da bi vam Angleži ponudili copate, saj od svojih gostov ne pričakujejo, da se bodo preobuvali.

Podobno velja tudi za Švedsko. Vendar večina Švedov v svojem stanovanju hodijo bosi ali v nogavicah, copate pa nosijo zlasti na podeželju. Za Švede velja, da se ob obisku sami od sebe sezujejo, čeprav jim nihče ne ponudi copatov.

Na Japonskem in v arabskem svetu se ljudje ob vsakem vstopu v domovanje sezujejo. Vendar so razlogi v tem primeru religiozne narave, saj verjamejo, da čevlji prinašajo s seboj slabo energijo z ulice.

Ohranjajte tradicijo in si privoščite udobne hišne copate!

Nekateri še vedno dvomijo o tem, da so hišni copati sploh potrebni. Dejstvo pa je, da je bivanje v domu z njimi veliko bolj prijetno in udobno. Zato si naredite svoj dom še bolj domač in si privoščite udobne hišne copate!