Najpomembneje dolžina zime in število dni z nizkimi temperaturami, način ogrevanja in izolacija hiše ali stanovanja. In ravno po zaključeni kurilni sezoni in končni oceni stroškov je pravi čas za premislek o menjavi ogrevalnega sistema. Toplotna črpalka je ena izmed takšnih energetsko učinkovitih možnosti za ogrevanje notranjih prostorov, pri čemer se naložba v veliki večini primerov povrne v nekaj letih.

Foto: Airabela
Foto: Airabela

Cena naj ne bo edino vodilo

Pri nakupu toplotne črpalke naj cena ne bo edino vodilo, saj se ta razlikuje glede na kakovost toplotne črpalke in njene ključne lastnosti, kot je učinkovitost. Prav tako je treba nameniti pozornost sami ponudbi oziroma ceni, saj mora zajemati vse elemente, ki so potrebni za priklop toplotne črpalke. Prednost je, če cena že vključuje montažo. Zato je pred samim nakupom toplotne črpalke nujno preveriti več ponudb na trgu in opraviti pogovor s strokovnjakom, ki vam bo glede na bivanjske prostore priporočal najboljšo rešitev za učinkovito in ekonomično ogrevanje.

Nizkotemperaturna toplotna črpalka

Toplotna črpalka Daikin Altherma 3 je primerna za novogradnje in tudi tudi za prenove, kjer se bo ohranilo radiatorsko ogrevanje. Ta model je sestavljen iz zunanje in notranje enote, z ali brez integriranega rezervoarja tople sanitarne vode ter ga odlikuje sodoben dizajn in kompaktnost. Na voljo ima širok razpon enot različnih moči in tremi različnimi pomožnimi grelci s serijsko vgrajenim magnetno ciklonskim filtrom ogrevalne vode in uporabniškim vmesnikom. Vse zunanje enote so inverterskega tipa, kar pomeni, da se moč kompresorja prilagaja potrebam objekta. Prav tako imajo vse zunanje enote enofazni priklop.

Cena toplotne črpalke je odvisna od modela

Povprečna življenjska doba večine toplotnih črpalk je 15 let, nekaterih boljših blagovnih znamk pa tudi do 25 let. To pomeni, da gre za dolgoročno naložbo, kjer bodo povprečni stroški nakupa nižji z vsakim letom daljše življenjske dobe toplotne črpalke. Cena zunanje enote nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda Daikin Altherma 3 je od 1.787€ do 2.688€, cena notranje vodne enote, brez rezervoarja za TSV, pa od 2.744€ do 3.672€. Tu je treba prišteti še stroške montaže. Velikokrat imajo ponudniki ugodnejšo ponudbo, ki jo sestavijo samo za vas, zato se bolj splača, če ponudnika pokličete in se dogovorite za svetovanje v živo ali po telefonu. Tako boste dobili več informacij, več odgovorov na morebitne nejasnosti ter tudi boljšo ceno.