Foto:
Foto:
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Ohranjanje okolja za nadaljnje generacije je poglavitna skrb nas vseh. Skrb za okolje postaja vse pomembnejši indikator odgovornega delovanja podjetij, ublažitev posledic podnebnih sprememb pa postaja največji okoljski in razvojni izziv za celotno družbo in še posebej za gospodarstvo na lokalni, nacionalni in globalni ravni.

Uspešna podjetja se že zavedajo, da s svojim odnosom do okolja vplivajo tudi na kakovost življenja širše družbe. Razvoj storitev na področju varovanja okolja kaže, da okoljsko odgovorno ravnanje podjetjem prinaša tudi tržne prednosti in prihranke. Podjetja so namreč lahko danes trajno uspešna le, če pridobijo in ohranjajo zaupanje svojih strank ali potrošnikov ter drugih deležnikov kot so na primer zakonodajalci in poslovni partnerji. Z ugledom okoljsko odgovornega podjetja še dodatno utrjujejo svoj položaj na trgu in pridobivajo poslovno prednost pred konkurenco.

Okoljski certifikat ISO 14001

Razvoj okoljske odgovornost je spodbudil tudi razvoj standardov za sisteme ravnanja z okoljem ISO 14001, s katerimi podjetja optimizirajo procese in zmanjšajo obremenitve okolja do najmanjše možne mere. To še posebej velja za področja zmanjševanja količin odpadkov, reciklaže nastalih odpadkov in izbiro okolju prijaznih materialov. Sistem je podjetjem v pomoč pri celovitem obvladovanju njihovih okoljskih vplivov v celotnem življenjskem ciklu izdelka ali storitve, od razvoja, do proizvodnje, kot tudi med in po njihovi uporabi. ISO 14001 je mogoče uporabiti v industriji, storitvenih organizacijah, ustanovah, upravnih organih od državne do lokalne ravni, v raznih družbah ali korporacijah.

Evropska unija pa že od 1995 leta izvaja tudi uredbo EMAS (Environmental Management and Auditing Scheme) – shemo ravnanja z okoljem in okoljskega presojanja, ki sistem ravnanja z okoljem po ISO 14001 nadgrajuje s transparentnim in verodostojnim poročanjem o okoljskem delovanju ter popolno skladnostjo z okoljsko zakonodajo.

Poslovne koristi certificiranja

  • orodje za doseganje trajnostnega razvoja,
  • manjša okoljska tveganja,
  • nižji stroški in izboljšano poslovanje,
  • boljši konkurenčni položaj na trgu,
  • povečano zaupanje javnosti, strank in poslovnih partnerjev,
  • izboljšane delovne razmere.

Več kot 300 tisoč certifikatov

Do konca decembra 2014 je bilo v 170 državah podeljenih 324.000 certifikatov za sisteme ravnanja z okoljem po ISO 14001 - kar 7% več kot leto prej.

V register EMAS je bilo do konca maja 2016 vpisanih 4000 organizacij, ki delujejo na skupno več kot 9000 lokacijah, od tega 10 v Sloveniji.

Najširša paleta okoljskih storitev

SIQ Ljubljana je vodilni certifikacijski organ v Sloveniji za sisteme vodenja ravnanja za okoljem in edini EMAS preveritelj v Sloveniji. Podelili smo že preko 3000 certifikatov za različne sisteme vodenja v Sloveniji in JV Evropi. Imamo akreditacijo za certificiranje po ISO 14001, shemi EMAS ter za preverjanje poročil o emisijah toplogrednih plinov. Izvajamo pa tudi druge storitve s področja okolja kot npr.

  • izračun izračun CO2 odtisa,
  • preverjanje poročil o trajnostnem razvoju GRI,
  • certificiranje družbene odgovornosti - IQNet SR10.

Vabljeni, da se tudi vaše podjetje pridruži najboljšim in vzpostavi okoljsko zaupanje s SIQ certifikatom. Za več informacij obiščite spletno stran www.siq.si.