Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

V Sloveniji približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja. Do 24. novembra letos se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo že 1.279 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 20 oseb.

Vpliv na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu. Njihov vpliv na vožnjo posameznika se razlikuje od substance do substance, vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika.

Kazen ni nič v primerjavi s posledicami

V Sloveniji vas pri vožnji z več kot 0,5 promila alkohola doleti kazen 1.200 evrov in 18 kazenskih točk, obstaja pa tudi možnost pridržanja, odvzem vozniškega dovoljenja ali odložitev odvzema s kontrolnim zdravstvenim pregledom in udeležbo na ustreznem rehabilitacijskem programu. A bolj kot kazni se bojte posledic!

Verjetnost, da se voznik osebnega avtomobila z več kot 0,5 promila alkohola v krvi smrtno ponesreči ali hudo poškoduje, je kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku.


STE VEDELI? Na varno udeležbo v prometu lahko vplivajo tudi zdravila

Psihoaktivna zdravila lahko prav tako vplivajo na varno udeležbo v prometu. Tega se morajo zavedati predvsem starejši udeleženci v prometu, ki zaradi starosti ali bolezni pogosteje uživajo psihoaktivna zdravila. V primeru uživanja zdravil, ki so označena z opozorilnim trikotnikom, ne vozite v prometu in ne upravljajte s stroji, saj so takrat sposobnosti upravljanja vozil močno zmanjšane in predstavljajo tveganje za vse udeležence v prometu.

Po toči zvoniti je prepozno …

Vozniki se vnaprej dogovorite, kako boste prišli domov z zabave, še posebej v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega javnega prevoza. V nobenem primeru pa ne vozite vinjeni in se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva. Raje ga opozorite na tveganje in skupaj poiščite drugo rešitev za varen prevoz do doma. Ne dovolite, da zaradi nespametne odločitve vest potrka na vaša vrata!