V Sparu si prizadevajo za trajnost in bolj odgovorno ravnanje s hrano, zato v sklopu dolgoročne akcije »Hrana ne sodi v smeti« spodbujajo ljudi k bolj trajnostnemu prehranjevanju. V sodelovanju s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki je po izboru gastronomskega vodnika Galut&Millau postal chef leta 2022, redno objavljajo uporabne nasvete in izvirne video recepte za čim boljši izkoristek hrane.

Marko Pavčnik, chef in lastnik restavracije Pavus Foto: Spar Slovenija
Marko Pavčnik, chef in lastnik restavracije Pavus Foto: Spar Slovenija

V Sparu odgovorno ravnajo s hrano

V Sparu se zavedajo razsežnosti problematike zavržene hrane, zato z rednim spremljanjem prodaje omogočajo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila. Viške hrane pa v okviru akcije »Donirana hrana« že več kot osem let podarjajo različnim humanitarnim organizacijam, kot je Zveza Lions klubov. Pomoči potrebnim donirajo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 so se povezali še z dvema organizacijama: humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) in Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva. Leto kasneje se jim je pridružilo še Društvo Krog 9. Spar je tako leta 2021 v dobrodelne namene prispeval hrano v skupni vrednosti več kot milijon evrov.

Ali ste vedeli, da povprečen Slovenec zavrže kar 68 kilogramov hrane letno*? S to težavo se srečujemo tudi na globalni ravni; kar tretjina proizvedene hrane na svetu namreč konča v smeteh, medtem ko osuplja tudi dejstvo, da bi že četrtina zavržene hrane lahko preprečila lakoto na svetu**.

Porabite hrano do konca

Eden izmed načinov, kako poskrbeti za manj zavržene hrane, je boljši izkoristek sestavin, ki nastanejo kot stranski produkti pri proizvodnji hrane. Ko boste naslednjič lupili, rezali in strgali zelenjavo, ne zavrzite ostankov, temveč pripravite zelenjavni fond po receptu chefa Marka Pavčnika.

Pogosto se zgodi, da nam hrana ostaja, ker je nismo uspeli porabiti, zato ima chef Pavčnik rešitev tudi za takšne primere. Svetuje, kako iz starega kruha pripraviti okusne bruskete. Iz različnih vrst testenin, ki ostajajo neporabljene, pa je skuhal izvrstno jed pasta mista.

Živila izbirajte trajnostno

Če želite ravnati trajnostno, bi se morali tudi pri izbiri hrane ozirati na okolje oziroma upoštevati ogljični odtis (v tem primeru) živil. Pri pridelavi, predelavi in distribuciji hrane namreč nastajajo ogromne količine toplogrednih plinov, ki vplivajo na globalno segrevanje in s tem na podnebne spremembe. Ogljični odtis je merilo vplivanja na podnebne spremembe – večji, kot je, večji vpliv ima. Manjši ogljični odtis ima sezonska, lokalno pridelana in nepakirana hrana.

Poletje je sezona morskih jedi, zato bo tokrat govora o ribah. Te so odlično živilo in obenem še lahko prebavljive, zato veljajo za kakovosten in uravnotežen obrok. Vendar veliko ljudi raje izbere večje kot manjše ribe. Še posebej priljubljena je tuna, tudi konzervirana. Slednji zaradi pretiranega ribolova grozi izumrtje, zato pred nakupom pomislite in raje izberite ribe, ki jih je v morju v izobilju. Na primer sardele.

Sardele so res majhne, vendar z lahkoto konkurirajo velikim ribam. Zaradi svoje hranilne vrednosti so pravo super živilo, saj vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, lahko prebavljivih beljakovin, vitamina E in D, selena, joda in kalcija. Poleg tega imajo zelo nizek ogljični odtis in jih je v morju v izobilju. Če boste torej namesto tune izbrali sardele, boste naredili veliko dobrega tako zase kot za okolje.

Chef Pavčnik je nakup sardel opravil v trgovini Interspar, kjer je – tako kot v vseh trgovinah SPAR – možno nakupovati z lastno embalažo Foto: Spar Slovenija
Chef Pavčnik je nakup sardel opravil v trgovini Interspar, kjer je – tako kot v vseh trgovinah SPAR – možno nakupovati z lastno embalažo Foto: Spar Slovenija

Najbolje je kupiti sveže sardele, lahko pa posežete tudi po zamrznjenih. Pripravite jih na žaru, v pečici, ponvi, ocvrte ali v marinadi »na šavor«. Kuharski mojster Marko Pavčnik je pripravil okusen sardelin ceviche, ostanke, ki bi jih sicer zavrgli, pa uporabil za ribji fond.

Na Sparovi spletni strani in na portalu z recepti Jedel bi poiščite tudi druge uporabne nasvete in izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane chefa Marka Pavčnika.


*Vir: Statistični urad RS (SURS)

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehano in kmetijstvo (FAO)