Slovenijo bodo v ponedeljek zajele obilnejše padavine. Foto: BoBo
Slovenijo bodo v ponedeljek zajele obilnejše padavine. Foto: BoBo

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bo v ponedeljek nekje od 9. do 16. ure ob morju pihal okrepljen jugo s hitrostjo do okoli 80 kilometrov na uro, podobne hitrosti pa bo dosegal tudi južni veter na Notranjskem in ponekod na Primorskem.

V noči na torek bo predvsem na Snežniku ter v Posočju in v hribih severne Primorske padlo okoli 100 milimetrov padavin. Zato na Arsu pričakujejo močnejši porast vodotokov v zahodni ter ponekod v južni in osrednji Sloveniji.

Sneg v hribovitem svetu zahodne Slovenije
V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo že danes občasno rahlo snežilo, ponekod po nižjih delih Primorske pa občasno rahlo deževalo ali rosilo. V ponedeljek se bodo padavine okrepile in se čez dan postopno razširile nad vso Slovenijo. Obilnejše pa bodo na zahodu.

Meja sneženja bo sprva med 600 in 800 metri nadmorske višine, a se bo popoldne dvignila in bo na severozahodu na okoli 900, drugod pa med 1100 in 1400 metri.

Do torka zjutraj bodo padavine oslabele, čez bodo še manjše, krajevne padavine, deloma plohe. V sredo pa se bo spet pooblačilo in začelo deževati.