Vinogradniki so skušali zaščititi trte pred zmrzaljo. Foto: Reuters
Vinogradniki so skušali zaščititi trte pred zmrzaljo. Foto: Reuters

Zmrzal je najbolj prizadela sadjarje in vinogradnike, in to že drugo leto zaporedoma, vendar je za ocene o škodi še prezgodaj. Zaradi slabih napovedi so skušali pridelovalci v nedeljo zaščititi svoje vinograde in sadovnjake s sistemi za zaščito pred pozebo, a se bo še videlo, koliko so bili pri tem uspešni.

Do pozebe je prišlo po še posebej milih marčevskih temperaturah, zaradi katerih so drevesa in trte vzbrsteli predčasno. Najbolj prizadeti so pridelovalci sadja, ki naj bi po nekaterih napovedih izgubili najmanj 80 odstotkov pridelka.

V vinogradniškem sektorju bi morda lahko imeli malce manj škode vinogradniki, ki jim je uspelo obrezati svoje trte malce pozneje kot običajno, bo pa položaj precej težji za tiste, ki so jim trte že bolj pognale. Lanska letina grozdja v Franciji je bila zaradi kombinacije zmrzali in mrčesa med rekordno slabimi, letina šampanjca pa najslabša v 40 letih.

Francoski vremenoslovci so sicer že v nedeljo zaradi mraza razglasili oranžni alarm, oblasti so ljudi tudi pozvale k varčevanju z električno energijo, saj je trenutno več jedrskih elektrarn v državi v remontu.