Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane poudarjata pomen v bližnjem kraju pridelane hrane, z vidika ohranjanja delovnih mest na podeželju in zmanjševanja izpustov s kratkimi oskrbnimi verigami. Današnja ozaveščevalna akcija se osredotoča tudi na pomen rednega uživanja uravnoteženega zajtrka, pripravljenega iz osnovnih živil. Foto: Čebelarska zveza
Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane poudarjata pomen v bližnjem kraju pridelane hrane, z vidika ohranjanja delovnih mest na podeželju in zmanjševanja izpustov s kratkimi oskrbnimi verigami. Današnja ozaveščevalna akcija se osredotoča tudi na pomen rednega uživanja uravnoteženega zajtrka, pripravljenega iz osnovnih živil. Foto: Čebelarska zveza

V šolah in vrtcih razvijajo zavedanje o pomenu rednega zajtrkovanja in lokalno pridelane hrane. Letošnja nosilna tema pa je ohranjanje kakovostnih tal za pridelavo zdrave in varne hrane. Otroke bodo tudi letos v velikem številu obiskali čebelarji in mnogi predstavniki vlade ter drugi gostje.

Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane poudarjata pomen v domačem kraju pridelane hrane, z vidika ohranjanja delovnih mest na podeželju in zmanjševanja izpustov s kratkimi oskrbnimi verigami. Današnja ozaveščevalna akcija se osredotoča tudi na pomen rednega uživanja uravnoteženega zajtrka, pripravljenega iz osnovnih živil.

Tovrstne vsebine izobraževalni sistem vključuje tudi v sam učni načrt. Medresorski projekt letos povezuje že pet ministrstev in se širi na nove partnerje. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pravi, da so pobudo razširili tudi na gostinsko-turistično zbornico. "Želimo, da se tudi v gostinstvu vedno bolj zaveda pomena lokalne hrane in vključevanja le-te v slovenske jedilnike," je povedala kmetijska ministrica.

Letos je v ozaveščevalni akciji poudarjeno varovanje tal, ki so osnova za pridelavo zdrave hrane, ključna pa so tudi v procesih zadrževanja in filtriranja vode, kroženja organske snovi in osnova biotske pestrosti, poudarja minister Jure Leben, ki svojo nalogo vidi v tem: "Da pri oblikovanju prihodnjih in izvajanju obstoječih politik zagotovim, da so naravni viri, v našem primeru tla, skupaj z vodo varovani in da ne vplivamo z našimi človeškimi aktivnostmi negativno na to področje."

V Sloveniji kakovostna tla za pridelavo hrane najbolj ogroža pozidava in onesnaževanje, za ta neobnovljivi vir že gorijo rdeči alarmi, opozarja Helena Grčman z biotehniške fakultete in upa, da se bo začelo resno varovanje tal. "Ko varovanje tal ne bo mrtva črka na papirju, ampak bo zaščita tal pravzaprav tisti temeljni kriterij v posegih v prostor," poudarja.

Današnji dan je priložnost za razmislek o vsem tem. Sicer pa je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk zbudil zanimanje tudi zunaj slovenskih meja.

Otroci začeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom
Otroci začeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom