Grad Borl je ena starejših tovrstnih stavb na Štajerskem in izvira iz 12. stoletja. Foto: www.borl.si
Grad Borl je ena starejših tovrstnih stavb na Štajerskem in izvira iz 12. stoletja. Foto: www.borl.si

Tajnica Društva za oživitev gradu Borl Sonja Golc je pojasnila, da so zaradi dogodka pozvali na vse odgovorne institucije in vse, ki lahko pomagajo pri sanaciji nesreče, da se nemudoma ustrezno odzovejo in s tem dajo možnost, da se ohranita kulturna dediščina in spomenik državnega pomena. Glede na obseg plazu, bo potreben dokaj velik in predvsem strokoven poseg, ugotavljajo v omenjenem društvu.

Strokovni ogled še ni končan
Na občini Cirkulane trenutno še čakajo na ugotovitve stroke, zato po besedah direktorice občinske uprave Milene Debeljak ocene o tem, kako resne so razmere na plazišču, za zdaj še ne morejo dati. Ob tem gre za državno cesto, za katero je odgovorno Cestno podjetje Ptuj, od koder jim doslej še niso posredovali podrobnejših podatkov, saj strokovni ogled še ni končan.

Kot sporočajo iz Prometno-informacijskega centra, je obvoz na omenjeni cesti za osebna vozila urejen po lokalnih cestah, za tovorna vozila pa obvoza ni. Vsem voznikom tovornih vozil priporočajo uporabo mejnega prehoda Središče ob Dravi, saj naj bi delavci Cestnega podjetja Ptuj plaz odstranjevali več dni.

Grad Borl je ena starejših tovrstnih stavb na Štajerskem in izvira iz 12. stoletja. Leta 1255 ga je ogrski kralj in takratni štajerski vojvoda Bela IV. podelil Frideriku Ptujskemu. V lasti ptujske gospode je ostal do njihovega izumrtja leta 1438, nato pa je grad zamenjal več lastnikov. Med drugo svetovno vojno so ga nemški okupatorji spremenili v zbirno taborišče za slovenske rodoljube, od koder so jih pošiljali v izgnanstvo in v taborišča.

Grad naj bi septembra prodali na dražbi
Po vojni je grad prešel v splošno ljudsko premoženje in je bil nekaj časa zavetišče za vojne sirote. Pozneje so v njem odprli hotel in restavracijo, ki pa so ju po letu 1980 zaprli. V zadnjih letih je skrb zanj prevzela država in ga gradbeno sanirala.

Grad je trenutno prazen, na njem pa potekajo občasne prireditve. Predlani ga je država po dveh neuspešnih poskusih oddaje uvrstila na seznam objektov, namenjenih za prodajo, a do razpisa doslej še ni prišlo. To naj bi se zgodilo predvidoma septembra, ko naj bi ga skušali prodati na dražbi, vendar bi se postopki zaradi tokratnega dogodka lahko znova zavlekli.