Z novelo so odpravljene tudi nekatere administrativne ovire pri odvozu lesa iz gozda. Foto: Pixabay
Z novelo so odpravljene tudi nekatere administrativne ovire pri odvozu lesa iz gozda. Foto: Pixabay

Novela bo začela veljati 1. januarja 2107. Sprejetje ukrepov je po navedbah vlade nujno, saj so se zaradi ugodnih vremenskih razmer podlubniki izredno namnožili. Novela med drugim omogoča pravočasno in učinkovito sanitarno sečnjo in preprečevalna varstvena dela v gozdovih.

Prav tako je v novem zakonu manj administrativnih ovir, ki bi oteževale odvoz napadenega lesa iz gozda. To naj bi pripomoglo k hitrejšemu in učinkovitejšemu obvladovanju podlubnikov, preprečevanju njihovega širjenja ter hitrejši obnovi poškodovanih gozdov.

Po novem bo prevoz lesa namesto prevoznic spremljala knjigovodska listina. Lastniki gozdov pa bodo lahko za lastne potrebe do 10 kubičnih metrov lesa prevažali zgolj z odločbo Zavoda za gozdove.

Določen rastiščni količnik za katastrski dohodek
Novela opredeljuje tudi rastiščni koeficient, ki je eden izmed elementov za določitev višine katastrskega dohodka. S to dopolnitvijo zakona bodo zagotovili preglednost pri določitvi rastiščnega koeficienta, hkrati pa lastnikom gozdov omogočili, da zahtevajo dodatno preveritev tega koeficienta za njihovo posest.

Zavod za gozdove to pobudo prouči po metodi določitve koeficienta, in če se pobuda izkaže za upravičeno, gozdni parceli določi nov rastiščni koeficient. V primeru spremembe nastale materialne stroške nosi zavod, v nasprotnem primeru pa lastnik gozdne parcele.

Doslej so bile kazni le za nabiralce gob
Poleg tega so v noveli tudi globe za tiste, ki pri nabiranju gozdnih plodov, rastlin, mahov in gob presežejo dovoljene količine, saj so bile globe doslej določene le za presežene količine nabranih gob.

Med določili je tudi tako, ki omogoča prosto gibanje obiskovalcev po gozdu, a na lastno odgovornost in v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje v gozdovih.

Poslanci so z več dopolnili natančneje opredelili prost dostop v gozd ter dodali možnost, da se v gozdnogospodarskem načrtu lahko opredelijo tudi dejavnosti, ki bi zagotovile pogoje za vzpostavitev gozdno-lesnih verig.