Marko Jonozovič je razložil tudi, kako pri nas štejejo medvede. Foto: RTV SLO
Marko Jonozovič je razložil tudi, kako pri nas štejejo medvede. Foto: RTV SLO
Rjavi medved
Medvede opazujejo s pomočjo posebnih ovratnic z oddajnikom. Foto: RTV SLO

Marko Jonozovič, vodja projekta preselitve medvedov v Francijo, ki je bil gost spletne klepetalnice MMC-ja, je opisal, kako poteka odlov medvedov.

Pasti, ki so uvožene iz Kanade in narejene po vzoru pasti tamkajšnjih staroselcev, so postavljene na krmiščih za medvede. Ko se medved ujame v past, se sproži elektronski nadzorni sistem pasti, ki javi, da se je kosmatinec ujel.

Celoten klepet z Markom Jonozovičem si lahko preberete tukaj.
Terenska ekipa, ki prihiti na kraj dogodka, medveda uspava. S posebnim vozilom, ki je opremljeno s klimo in kamero ter ima dotok vode, nato medveda odpeljejo v Francijo, kamor prispejo 20-25 ur potem, ko je bil medved odlovljen. Na poti ga spremlja od tri do pet ljudi, med njimi je tudi veterinar.

V Francijo bodo letos preselili štiri medvedke in enega medveda, medvede, ki bodo opremljeni s tako imenovanimi gps/gsm-ovratnicami, pa bodo v njihovem novem domu spremljali Francozi in o njih Slovencem poročali še vsaj tri leta.

Koliko medvedov živi v Franciji?
V Franciji trenutno živi 14 do 18 medvedov, med njimi sta dva "Slovenca", Živa in Pyros. Ocenjujejo, da je le en medved avtohton, drugi pa so potomci naših medvedov. Vzdušje v francoskih Pirenejih, kamor bodo preselili kosmatince, pa se po protestih pred nekaj tedni počasi izboljšuje. Marko Jonozovič je povedal tudi, da povpraševanja po naših medvedih v drugih evropskih državah ni, manjše zanimanje so pred časom pokazali le Švicarji.

V Sloveniji štejejo medvede trikrat na leto
V Sloveniji naj bi trenutno živelo med 500 in 700 medvedov, štetje medvedov pa izvajajajo trikrat na leto, povsod na isti dan. V poseben obrazec se vpisujejo podatki o številu videnih medvedov, ura, ko so bili videni, njihova spolna in starostna struktura (npr. če vidijo samico z mladiči). Podatke nato zberejo in morebitne podvojitve izločijo.