Multivitamini zelo dolgo časa v kombinaciji z že vitaminizirano hrano, ne glede na to, kakšna je, običajno niso pametna stvar, svari dr. Špela Suhač. Foto: EPA
Multivitamini zelo dolgo časa v kombinaciji z že vitaminizirano hrano, ne glede na to, kakšna je, običajno niso pametna stvar, svari dr. Špela Suhač. Foto: EPA

Kdaj pa jih je smiselno dodajati na jedilnik naših štirinožcev? "Največkrat je to individualna stvar. Recimo kakšni multivitamini zelo dolgo časa v kombinaciji z že vitaminizirano hrano, ne glede na to, kakšna je, običajno niso pametna stvar. Zato, ker se v maščobi topni vitamini skladiščijo, lahko pride do presežka določenih mineralov, predvsem kalcija, ker je v pasji hrani kalcija običajno že dovolj," je uvodoma dejala Špela Suhač, dr. vet. med.

Nadaljevala je: "Pa ga potem še dodajamo z multivitaminskimi pripravki. Največkrat je najbolje, če se posvetujemo z veterinarjem ali pa s proizvajalcem prehranskih dopolnil."

Veliko različnih prehranskih dopolnil
Na trgu je veliko različnih prehranskih dopolnil. Denimo multivitaminska prehranska dopolnila. "Ta so smiselna, če recimo mi sami pripravljamo hrano ali pa če imamo kužka, ki ima povečane potrebe po celotnem spektru vitaminov. Recimo, da je prebolel kakšno hujšo bolezen, da ima slabšo odpornost, da je bolj izpostavljen kakšnim stresnim situacijam v smislu športnih aktivnosti ali pa v smislu delovnih ali pa v smislu stresa doma," je dodala Suhačeva. V prazničnem času psom stres povzročajo pirotehnična sredstva, zaradi česar potrebujejo več vitaminov, saj metabolizem tedaj deluje drugače. "Potem imamo pa prehranska dopolnila, ki so namenjena recimo samo za dlako ali pa za gibalni aparat. Ta pa dajemo takrat, kadar pač ne ustreza gibalni aparat, kadar nekaj manjka, kadar kuža težje hodi, kadar se po posvetu tudi z veterinarjem ugotovi, da se z zdravili ne da pomagati, ampak lahko poskusimo podpreti telo zato, da bo boljše funkcioniralo," je povedala.

Prehranska dopolnila za dlako se živalim dajejo v času menjave dlake, torej spomladi in pozimi. Lahko tudi takrat, ko opazite, da je dlaka slabše kvalitete ali v času morebitnih alergij.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Kdaj je smiselno prehranska dopolnila uvrščati v prehrano psov?
Kdaj je smiselno prehranska dopolnila uvrščati v prehrano psov?