Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Triglavski ledenik je še pred drugo svetovno vojno meril kakih 260 tisoč kvadratnih metrov, zdaj meri le še 4 tisoč kvadratnih metrov. Kot večina drugih ledenikov po svetu izgineva zaradi podnebnih sprememb.

Čeprav so si na pobudo mladih, ki sodelujejo v Mednarodnem projektu Keep it Cool, prišli ogledat triglavski ledenik, se britanski gostje na vrhu Triglava niso mogli izogniti tradicionalnemu krstu. Manj razposajeni pa so bili ob pogledu na ostanke ledenika.

"Bilo je zelo lepo, ampak nekak žalostno, ker je bilo prej vse pokrito z ledenikom, potem smo pa mi z našim dejavnostmi uničili in ledenik je čisto majhen in te kar malo srce zaboli, ko to vidiš," pravi Špela Grivec iz projekta Keep it Cool.

Ledenik bo, kot kaže, kmalu izginil. "Glede na zadnje podnebne scenarije, ki so jih pripravili strokovnjaki v letošnjem poletju, obstaja velika verjetnost, da bo res tako. Težko pa je napovedati, ali bo to v nekaj letih ali desetletjih," opozarja strokovnjak za ledenike Miha Pavšek.

Ogrevanje planeta in s tem podnebne spremembe so precej pospešili ljudje s svojim delovanjem.

"Posledice podnebnih sprememb so vidne po vsem svetu. V Veliki Britaniji se odražajo v pogostejših poplavah. Danes se je dobro videlo, kako velik je bil ta slovenski ledenik nekoč," je dejala britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler.

V Glasgowu na Škotskem bodo novembra pripravili veliko mednarodno konferenco, na kateri bodo svetovni voditelji govorili o tem, kako ustaviti ogrevanje planeta.

"Veliki izzivi. Veliko dela nas čaka, toda koristi ima lahko vsa družba. To je priložnost. Tveganje je veliko, toda imamo priložnost, da očistimo naše okolje in živimo zdržno," je poudaril posebni odposlanec britanskega zunanjega ministrstva Nick Bridge.

Časa za ukrepanje je vse manj. Tudi izginjajoči ledeniki nas na to resno opozarjajo.

Triglavski ledenik izginja