Foto: Salonit Anhovo
Foto: Salonit Anhovo

Načrtovano povečanje je trikrat večje kot takrat, ko je 600 zdravnikov opozorilo na škodljive posledice sosežiga in dvojne normative ter hkrati pozvalo odločevalce k izenačitvi mejnih vrednosti in upoštevanju zdravstvenega stanja prebivalcev, opozarjajo v civilni iniciativi Danes! in ekološkem društvu Eko Anhovo. "Povečanje je tako nepojmljivo veliko, da presega domišljijo razumnih ljudi. Vsak dan bodo namreč skurili več kot 600 ton odpadkov, v Anhovem bo obdelanih več smeti kot v sedmih celjskih sežigalnicah, kjer to počnejo pod bistveno strožjimi merili," opozarjajo v civilni iniciativi.

Po njihovem mnenju so v Salonitu zavajali, ko so do nedavnega trdili, da mejnih vrednosti za sosežig v cementarni tehnično ni mogoče izenačiti s tistimi za specializirane sežigalnice in da bi to pomenilo zaprtje cementarne. Zaradi lobiranja in stališča Salonita naj bi večina poslancev pred kratkim glasovala proti izenačitvi mejnih vrednosti pri sprejemanju novele zakona o varstvu okolja, so dodali.

V civilnih iniciativah obljubam o gradnji čistilnih naprav ne verjamejo

Po povedanem na Salonitovih predstavitvah načrtov, ki te dni potekajo v občini Kanal ob Soči, naj bi zmanjšali skupne emisije in dosegali mejne vrednosti, enake mejnim vrednostim za sežigalnice ali celo pod njimi, a naj bi vse to pogojevali s povečanjem proizvodnje. Čistilne naprave in filtre naj bi zgradili v od dveh do treh letih. V civilnih iniciativah tem obljubam ne verjamejo.

Ko so podjetju predlagali, da bi pred povečanjem sosežiga najprej pridobili okoljevarstveno dovoljenje samo za izgradnjo čistilnih naprav in filtrov, s čimer bi dokazali učinkovitost in dejansko delovanje naprav, naj bi vodstvo družbe predlog zavrnilo. To naj bi po mnenju civilne iniciative dokazovalo, da v Salonitu ne verjamejo v svoje načrte in je njihov edini cilj povečanje sosežiga odpadkov in proizvodnje.

V društvu Eko krog menijo, da je tolikšno povečanje količin sosežganih odpadkov norost. "Prvič zato, ker se to dogaja v okolju, kjer zaradi tragične dediščine azbesta tega ne bi smeli početi. Drugič zato, ker sta politika in posel očitno nema za opozorila zdravstvene stroke. In tretjič zato, ker Slovenija že zdaj zaostaja za povprečjem EU-ja pri prehodu v nizkoogljično krožno gospodarstvo, kamor sežig ali sosežig odpadkov nikakor ne sodi," so zapisali.

V Salonitu zagotavljajo, da načrtujejo zeleni prehod

Medtem pa v Salonitu natančnih informacij o povečanju količine sežiga niso podali, so pa poudarili, da načrtujejo zeleni prehod. Napovedujejo, da bodo vse načrtovane posodobitve, ki jih načrtujejo, bistveno zmanjšale vplive delovanja cementarne na okolje, saj bodo uporabili najsodobnejše inovativne tehnologije, ki so v tem trenutku uporabljene v manj kot desetih odstotkih od več kot 200 cementarn v Evropi.

Dodali so, da razumejo negotovost tamkajšnjega prebivalstva, zato v aprilu organizirajo srečanja s krajani po vseh krajevnih skupnostih občine Kanal ob Soči. Član uprave Tomaž Vuk je ob tem pojasnil, da so posodobitve cementarne, ki jih predstavljajo krajanom, plod strateškega načrtovanja in tehtnega premisleka, saj stremijo k zniževanju vplivov na okolje v absolutnem smislu. "Zeleni prehod cementarne za nas ni pravljica, je zelo konkretna realnost in vizija, ki ji namenjamo veliko truda, predanosti naših sodelavcev, povezovanja s strokovnjaki na svetovni ravni in tudi finančnih investicij," je dodal.

Povečanje sosežiga obsodili v strankah Vesna in Levica

Na poziv iniciativ politikom, naj se izrečejo, pa sta se do zdaj odzvali stranki Vesna in Levica. V Vesni so predlagano povečanje sosežiga označili kot nehumano, brezčutno in smrtno obsodbo za dolino Soče. Pridružujejo se zahtevi, da Salonit najprej zgradi obljubljene čistilne naprave in filtre, podpirajo tudi izenačitev mejnih emisijskih vrednosti in se zavzemajo za nadaljnje zaostrovanje. Poudarjajo še pomen monitoringa.

V Levici menijo, da želi Salonit z načrti za povečanje dobičkov še poslabšati okoljsko in zdravstveno sliko v lokalnem okolju. Temu nasprotujejo in zahtevajo zmanjšanje količine sežiga odpadkov, izenačenje mejnih vrednosti emisij v sežigalnicah in sosežigalnicah odpadkov ter povečan nadzor nad merjenjem emisij. "To bomo v skladu s programom tudi dosegli v naslednjem mandatu državnega zbora," so dodali v sporočilu za javnost.