Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mestna občina Kranj ponovno organizira akcijo, kjer bodo skupaj s prostovoljci žabam pomagali pri prečkanju prometnic. Že 10. in 11. marca bo ob deževnem vremenu med 19. in 23. uro zaprta cesta severno od Bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda. Naslednje tri tedne poleg te zapore ceste občane čakajo še druge, saj sledijo še akcije prenosa dvoživk čez cesto pod Joštom.

Dvoživke se odzivajo na spremembe v naravi. Foto: Mestna občina Kranj
Dvoživke se odzivajo na spremembe v naravi. Foto: Mestna občina Kranj

"S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev prispevamo k varstvu dvoživk, ki so zelo pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti. Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih", sporočajo na občini. Dodajajo, da so dvoživke hkrati pomemben kazalnik stanja narave, saj so občutljive na spremembe in zato med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami.

Ko v naravi opazimo njihov upad, je to znak, da se dogajajo velike spremembe, ki so za nas še neopazne. Tako velika številčnost in pestrost vrst dvoživk kažeta na dobro stanje okolja, upad pa na slabšanje. Največjo grožnjo dvoživkam predstavljata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah v času selitev na mrestišča.

Dvoživkam želijo omogočiti uspešen razplod

"Dvoživke zaradi svojega življenjskega kroga potrebujejo vode, kjer se razmnožujejo, in kopenske habitate, kot so gozdovi in travniki, kjer preživijo večino življenja. Spomladi se žabe s kopnega selijo k vodam, kjer bodo odložile mrest in poskrbele za nadaljevanje vrste. Žal pa smo jim ljudje s cestami presekali njihove ustaljene selitvene poti. Selitev ob ugodnih vremenskih razmerah lahko traja samo nekaj dni, ob neugodnem vremenu se lahko tudi prekine," so zapisali na Mestni občini Kranj.

Vabijo predvsem otroke. Foto: Mestna občina Kranj
Vabijo predvsem otroke. Foto: Mestna občina Kranj

V kranjski mestni občini med pomembne selitvene poti sodita cesta proti Joštu in cesta severno od Bobovških jezerc. Zato vabijo prostovoljce, še posebej pa otroke, ki bodo ob deževnih dneh med 18.00 in 20.30, pomagajo žabicam čez cesto. Najmlajši bodo tako dobili priložnost spoznati naravo, v spomin pa bodo dobili odsevne trakove. Sicer bodo točne dneve objavili na spletni strani občine, če bo deževno, se to lahko zgodi že 14. marca.

"Udeležence prosimo, da s seboj prinesejo svetilke, najbolje čelne, oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke, če želijo, tudi rokavice iz lateksa. Ne pozabite na nepremočljivo obutev in oblačila, saj imajo dvoživke rade dež in jih je takrat največ," še sporočajo organizatorji akcije. Z akcijo pomoči dvoživkam se želi zmanjšali smrtnost dvoživk na cestah in jim omogočiti uspešen razplod.