Ministrstvo med sistemskimi ukrepi načrtuje izdelavo operativnega programa ločeno zbranih frakcij, ki bo opredelil ustreznost določitve izločitvenega potenciala na ravni države in podrobneje razčlenil cilje. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo med sistemskimi ukrepi načrtuje izdelavo operativnega programa ločeno zbranih frakcij, ki bo opredelil ustreznost določitve izločitvenega potenciala na ravni države in podrobneje razčlenil cilje. Foto: MMC RTV SLO
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Obenem je Žarnić pojasnil, da bo ministrstvo v nadaljevanju sodelovalo z organizatorji čistilne akcije Očistimo Slovenijo. Pomagali bodo pri oblikovanju medsektorske delovne skupine, ki bo poiskala izvedljiv načrt ukrepov odstranjevanja dejavnikov nezakonitega odlaganja odpadkov. Foto: Reuters
Žarnić o ravnanju z odpadki

Med ukrepi za ustreznejše ravnanje s komunalnimi odpadki v luči uresničevanja priporočil Računskega sodišča je okoljsko ministrstvo pripravilo spremembo uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, ki bodo pripomogli k izboljšanju podatkov in s tem k pravičnejšemu določanju deležev v letu 2010.

Kot je pojasnil minister za okolje in prostor Roko Žarnić, prvi zbirni podatki za leto 2009 kažejo na nadaljevanje zmanjševanja odlaganja odpadkov. Zbrali smo okoli 70 odstotkov odloženih odpadkov, cilj pa ostaja 40 odstotkov.

"Še vedno premalo preprečujemo nastajanje odpadkov, jih ločeno zbiramo, jih predelujemo, vendar premalo recikliramo in preveč komunalnih odpadkov konča na odlagališčih v nepredelani obliki," je poudaril okoljski minister.

Ministrstvo med sistemskimi ukrepi načrtuje izdelavo operativnega programa ločeno zbranih frakcij, ki bo opredelil ustreznost določitve izločitvenega potenciala na ravni države in podrobneje razčlenil cilje.

Več bodo dobili tisti, ki bodo več ločevali
Med zakonodajnimi ukrepi ministrstvo po besedah Žarnića pripravlja tudi uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov, ki bo spremenjena tako, da obračunana okoljska dajatev ne bo neposredno stimulirala odlaganja odpadkov, temveč bodo več dobili tisti, ki bodo uspešnejši pri ločevanju odpadkov.

"V to uredbo smo vključili formulo, po kateri bodo občine, ki bodo zbrale več ločenih odpadkov, dobile iz okoljske dajatve več sredstev," je pojasnil generalni direktor direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Samo Kopač. Uredba gre te dni v medresorsko usklajevanje, predvidoma konec junija pa naj bi začela veljati, je dodal.

Ministrstvo bo sodelovalo z organizatorji akcije Očistimo Slovenijo
Obenem je Žarnić pojasnil, da bo ministrstvo v nadaljevanju sodelovalo z organizatorji čistilne akcije Očistimo Slovenijo. Pomagali bodo pri oblikovanju medsektorske delovne skupine, ki bo poiskala izvedljiv načrt ukrepov odstranjevanja dejavnikov nezakonitega odlaganja odpadkov.

Zato bodo analizirali obstoječi pravni okvir, inšpekcijske in sodne prakse, da bi ugotovili, kje so priložnosti za omejevanja možnosti nezakonitega ravnanja z odpadki. Prav tako bodo krepili in izboljšali učinkovitost inšpekcijskega nadzora.

Regijski centri bodo oblikovani v grozde
V zvezi z odlagališči, ki naj bi lani junija zaprla vrata, je Kopač pojasnil, da so za tista, ki morajo nekaj časa še delovati, izdali IPPC-dovoljenja. "Zahteva je bila, da se odlagališča okviri v neke zakonske okvire in te rešujemo s temi dovoljenji. S postopnim zapiranjem pa bomo prišli na končno število odlagališč. 15 smo jih napovedali, verjetno jih bo še manj," je pojasnil. Minister pa je obenem ponovil, da bodo regijski centri za ravnanje z odpadki oblikovani v grozde.

Žarnić o ravnanju z odpadki