Alenka Koren Gomboc po samo štirih mesecih zapušča poslanske klopi. Foto: STA
Alenka Koren Gomboc po samo štirih mesecih zapušča poslanske klopi. Foto: STA

Žnidar se bo v poslansko skupino vrnil še danes, s tem pa bo prenehal začasni mandat Alenki Koren Gomboc, ki jo je javnost spoznala po številnih spornih ravnanjih. Med drugim naj bi ponaredila srednješolsko spričevalo in priporočilo delodajalca, lagala v življenjepisu in oškodovala nekdanjega delodajalca. V stranki SDS se do ravnanj poslanke niso opredelili.

Dve novi preiskovalni komisiji
Mandatno-volilna komisija je potrdila tudi predloge o imenovanju dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij. Tako bosta delovati začeli komisija za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin v Sloveniji in komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu.

Za predsednico komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu je predlagana Damijana Petavar Dobovšek (SDS), za podpredsednika pa bo PS predlagal Gašparja Gašparja Mišiča. V komisijo so predlagani še Matevž Frangež (SD), Rihard Braniselj (DL), Franc Pukšič (SLS), Ivan Hršak (DeSUS) in Jožef Horvat (NSi). Ustanovitev komisije so zahtevali poslanci SDS-a, DL-ja, DeSUS-a, NSi-ja in SLS-a.

V parlamentarni komisiji, ki bo preiskovala ekstremistične skupine, je za predsednico predlagana Tamara Vonta (PS) za podpredsednika pa Dragutin Mate (SDS). Poleg njiju so za članstvo v komisiji predlagani še Srečko Meh (SD), Branko Kurnjek (DL), Franc Pukšič (SLS), Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) in Matej Tonin (NSi). Ustanovitev komisije so zahtevali poslanci PS-ja skupaj z nepovezanima poslancema Borutom Ambrožičem in Ivanom Vogrinom ter poslanko DeSUS-a Marjano Kotnik Poropat.