Ministrica za obrambo opozarja, da je obseg sredstev za njen resor kljub napovedanemu povišanju še vedno preskromen. Foto: BoBo
Ministrica za obrambo opozarja, da je obseg sredstev za njen resor kljub napovedanemu povišanju še vedno preskromen. Foto: BoBo

Parlamentarni odbor za obrambo se je seznanil s predlogom sprememb proračuna za leto 2017 in predlogom proračuna za leto 2018. Za leto 2017 je za obrambo predvidenih 366 milijonov evrov, za leto 2018 pa 387 milijonov evrov. Ministrica je ob tem med prioritetami ministrstva v prvi vrsti izpostavila izdatke za vzdrževanje opreme, dodala pa je, da bodo za stabilno delovanje obrambnega sistema na ministrstvu potrebovali še veliko več sredstev.

Da bo obseg sredstev kljub njihovemu povišanju še vedno preskromen, je opozoril tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Zato pričakuje, da bo tudi ocena pripravljenosti vojske ostala na podobni ravni kot v preteklih letih. Kljub temu pa Osterman zagotavlja, da bo tudi v prihodnje opravljala vse zadane naloge.

Opozicija razočarana nad odnosom do obrambe
Koalicijski poslanci so ob tem poudarili pomen varnosti, ki se v zadnjem času povečuje, in izrazili zadovoljstvo, da je vlada s proračunom prisluhnila potrebam obrambnega sistema. Nasprotno pa je poslanec SDS-a Žan Mahnič dejal, da vlada nima posluha za nacionalno varnost, vojsko in obrambo. V SDS-u so predlagali tudi prerazporeditev sredstev z drugih ministrstev v obrambo, a predlog ni dobil podpore.

Matej Tonin iz NSi-ja je s prstom pokazal na poslance, ki jim "otrpnejo roke, ko je treba uresničiti več sredstev za obrambo". Miha Kordiš iz ZL-ja pa je bil kritičen do proračuna, saj meni, da "daje prednost Natovim lobijem pred realnimi potrebami naših ljudi". Kot je opozoril Kordiš, se namreč povečujejo sredstva na področju mednarodnih operacij, na drugi strani pa zmanjkuje denarja za zaščito in reševanje.