Letos je bilo tudi precej manj takšnih, ki so odgovorili, da dojemajo preživeto leto kot neuspešno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Letos je bilo tudi precej manj takšnih, ki so odgovorili, da dojemajo preživeto leto kot neuspešno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Rezultati zadnje letošnje ankete Dela v primerjavi s preteklimi leti kažejo, da smo bili z letom 2015 najbolj zadovoljni doslej. Bolj kot z letom pred tem ali letom 2013. Z lanskim letom je bilo namreč zadovoljnih 37 odstotkov, s predlanskim pa 47 odstotkov vprašanih.

Letos je bilo tudi precej manj takšnih, ki so odgovorili, da dojemajo preživeto leto kot neuspešno. Letos je takšnih le desetina anketiranih, medtem ko je bilo leta 2013 nezadovoljnih petina vseh. S preživetim letom so sicer najbolj zadovoljni mlajši ljudje v starostnih skupinah od 18 do 25 let, od 26 do 35 let in od 36 do 45 let, študenti, visoko izobraženi in zaposleni.

Med slovensko populacijo je mogoče zaznati tudi več optimizma, kar potrjuje tudi vprašanje o pričakovanjih za prihodnje leto. Da bi bilo lahko leto 2016 še boljše, meni 37 odstotkov vprašanih. To je več kot lani, ko je bila optimistična tretjina vprašanih, ali pa več kot leta 2013, ko je bilo optimističnih 32 odstotkov vprašanih. 39 odstotkov vprašanih meni, da bo novo leto enako kot letošnje, 20 odstotkov jih ocenjuje, da bo slabše. Štirje odstotki so na vprašanje o pričakovanjih za naslednje leto odgovorili z ne vem.

Zdravje ostaja najpomembnejše
Med vrednotami za 84 odstotkov vprašanih najpomembnejše ostaja zdravje, z 69 odstotki sledi družinska sreča. Varnost in mir sta na tretjem mestu s 54 odstotki. Sledijo še svoboda in demokracija, materialna preskrbljenost, ustrezna zaposlitev in uspeh v službi. Primerjava z meritvami v preteklih letih do leta 2003 razkrije nekaj premikov.

V letošnji anketi je mogoče opaziti rahel padec poudarjanja vrednot zdravja, družinske sreče in materialne preskrbljenosti ter porast poudarjanja vrednot miru, varnosti, svobode in demokracije. Zaradi poglabljanja konfliktov med zahodnim svetom in Rusko federacijo, stopnjevanja begunske krize zaradi vojne v Siriji in Iraku ter terorističnih groženj na evropskih tleh sta vrednoti mir in varnost vse pomembnejši.

Večina bo silvestrovala doma
Rezultati ankete še kažejo, da bo večina Slovencev silvestrovala doma in v krogu družine. To se v zadnjih 12 letih ni občutno spremenilo. Letos jih bo na ta način v novo leto vstopilo 74 odstotkov, pri prijateljih in sorodnikih se bo od starega leta poslovilo 13 odstotkov sodelujočih v anketi. Takšno obliko praznovanja si bodo predvsem izbrali mlajši - od 18. do 35. leta.

Tri odstotke anketirancev bo v novo leto vstopilo na prostem, po dva odstotka pa v enem od turističnih mest v Sloveniji in na delovnem mestu. En odstotek jih gre v tujino, šest odstotkov pa jih še ne ve, kje bodo pričakali novo leto. Za eno izmed drugih možnosti se je odločil en odstotek vprašanih.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 7. in 10. decembrom na vzorcu 600 oseb opravil Delo Stik.