Podpora je upadla največji stranki, pa tudi vladi in DZ-ju kot celoti. Foto: BoBo
Podpora je upadla največji stranki, pa tudi vladi in DZ-ju kot celoti. Foto: BoBo

Anketo je med 7. in 10. decembrom na vzorcu 600 anketirancev opravil Delo Stik.


Sodeč po decembrski javnomnenjski raziskavi časopisa Delo, SDS podpira 13 odstotkov ljudi, kar je enako kot mesec poprej. Na drugem mestu je SMC, ki mu je podpora padla z 11,5 odstotka na 7,6 odstotka.

Na drugi strani je precej pridobil SD, ki se je decembra s 7,1-odstotno podporo zavihtel na tretje mesto in prehitel ZL (5,1 odstotka). Nekoliko sta pridobila tudi NSi (3,1 odstotka) in DeSUS (2,6 odstotka). V parlament bi se uvrstil tudi SNS (1,8 odstotka), medtem ko to še vedno ne bi uspelo SLS-u (1,5 odstotka). Stranke ZaAB pa Delova anketa ne zaznava več.

Decembra je tudi veliko več takšnih, ki ne bi volili nobene politične stranke (17,1 odstotka).

Podpora vladi pada
Veliko podpore je izgubila tudi vlada. Če je novembra še dobila povprečno oceno 2,62, ta decembra znaša 2,45. Iz ankete je razvidno, da vlado zdaj podpira bistveno manj ljudi, povečalo pa se je število tistih, ki njeno delo ocenjujejo zelo negativno. Ta mesec slabše ocenjujejo tudi delo parlamenta - povprečna ocena je 2,41.

Politiki posamezno
Decembrski barometer priljubljenosti politikov zaznamuje izrazito znižanje ocene predsedniku vlade Miru Cerarju in posledično strm padec na lestvici s četrtega na deseto mesto. Ocena se je najbolj zvišala evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki je na osmem mestu. Predsednik države Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, decembra je svoj položaj na vrhu še okrepil. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc, tretja evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je četrti. Sledijo predsednik SD-ja Dejan Židan, poslanka ZL-ja Violeta Tomić in pravosodni minister Goran Klemenčič.





Anketo je med 7. in 10. decembrom na vzorcu 600 anketirancev opravil Delo Stik.