Podpora vladi je spet upadla, ugotavljata anketi javnega mnenja. Foto: BoBo
Podpora vladi je spet upadla, ugotavljata anketi javnega mnenja. Foto: BoBo
Dušan Mramor
Medtem ko predsednik države Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik v državi, pa je podpora močno padla finančnemu ministru Dušanu Mramorju. Foto: BoBo

Vlado podpira le še dobra četrtina vprašanih, skoraj dve tretjini pa ne, medtem ko je desetina anketirancev neopredeljena, ugotavlja anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana Pulse.

Podobno ugotavlja anketa, ki jo je za Planet TV izvedel Episcenter. Vlado namreč podpira le še 37 odstotkov vprašanih.

Največ podpore SDS-u, SMC bi izgubil poslanske sedeže
Anketi podobne ugotovitve navajata tudi pri vprašanju o podpori strankam. Po anketi Mediane Pulse med strankami prvo mesto ohranja SDS, ki bi ga, če bi bile volitve v nedeljo, volilo nekaj več kot 14 odstotkov volivcev. Na drugem mestu je SMC, ki ga podpira 6,5 odstotka vprašanih, sledi pa mu SD. Skok na četrto mesto je uspel ZL-ju, peti je NSi, šesti DeSUS, sedmi pa neparlamentarni SLS.

Večina razočaranih nad SMC-jem se seli med neopredeljene, desetina državljanov se volitev sploh ne bi udeležila, petina ne ve, koga bi izbrala, 22,5 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene izmed obstoječih strank, kažejo rezultati ankete.

Tudi v anketi Epis centra so vprašani največ podpore podelili SDS-u, ki bi mu, če bi bile volitve to nedeljo, pripadlo 23 poslanskih sedežev, dva več kot jih ima zdaj. SMC bi bil z 20 poslanskimi sedeži drugi in bi izgubil 16 mest. Na tretje mesto bi se uvrstil ZL s 15 sedeži, kar je devet več kot zdaj. Stranka SD bi osvojila 14 mest, (osem več), NSi 12 oziroma sedem več, na zadnje mesto pa so vprašani uvrstili DeSUS, ki bi prejel štiri mesta oziroma šest manj, kot jih ima v trenutni sestavi DZ-ja.

Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik
Obe anketi na prvo mesto lestvice najbolj priljubljenih politikov uvrščata predsednika države Boruta Pahorja, podpora pa je močno padla finančnemu ministru Dušanu Mramorju.

Anketo za POP TV je na vzorcu 713 državljanov opravila Mediana Pulse.
Anketo za Planet TV je izvedel Episcenter.