Poleg diplomskih nalog se je povečal tudi pritisk za dokončanje magistrskih nalog in doktorskih disertacij. Foto: BoBo
Poleg diplomskih nalog se je povečal tudi pritisk za dokončanje magistrskih nalog in doktorskih disertacij. Foto: BoBo
Študentje
Če študentom starih programov ne uspe diplomirati do skrajnega roka, se lahko vpišejo na bolonjski program. Foto: BoBo

Po zakonu o visokem šolstvu morajo študenti, ki so se vpisali v študijske programe, sprejete pred 11. junijem 2004, torej pred uvedbo bolonjskega sistema, študij dokončati najpozneje do 30. septembra. To pomeni, da morajo zagovore nalog v celoti opraviti do tega datuma. Če ne bodo zmogli, bodo lahko skladno z merili za prehode med študijskimi programi prešli na bolonjske programe.

Da bi se študenti izognili morebitnim nevšečnostim in zamudi tega roka so fakultete pripravile tudi poseben rokovnik s skrajnim rokom za oddajo diplomske naloge. Večino teh je bilo treba prijaviti do 1. aprila, oddati pa najpozneje do 31. maja oz. 1. julija, odvisno od fakultete. Študenti zato hitijo s končevanjem študija, saj pristojno ministrstvo skrajnega roka ne namerava podaljšati.

Večletni zaostanek se je sprostil v enem letu
Samo na ljubljanski fakulteti za družbene vede so tako letos odobrili več kot 1.000 prijav za dokončanje študija na starih programih, kar je več kot v zadnjih petih letih. Povečano število študentov, ki želijo dokončati študij po starih programih, opažajo tudi na ljubljanski ekonomski fakulteti. Fakulteta je prejela približno 400 prijav tem za dokončanje magistrskega študija, medtem ko so imeli v celotnem obdobju od januarja 2011 do konca lanskega leta 501 zagovor po starem programu.

Koliko zagovorov diplom po starih dodiplomskih univerzitetnih programih lahko pričakujejo na ljubljanski filozofski fakulteti, je nemogoče napovedati, ker je odvisno od angažmaja posameznih kandidatov in njihove uspešnosti, so zapisali na fakulteti.

Na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je prijavljenih približno 500 tem diplomskih del, zaradi povečanega števila pa so podaljšali rok za oddajo diplomskega dela do 31. avgusta. Ta rok mora odobriti dekan in izdati ustrezen sklep o diplomskem delu. "Podaljšanje roka je možno le, če študent teme diplomskega dela še ni podaljšal in če pravočasno v referat odda vlogo za podaljšanje," so pojasnili na fakulteti.

Tudi na fakulteti za management primorske univerze težko napovedo, koliko študentov bo končalo študij po starih programih, ker še ni podatka o oddanih zaključnih nalogah. Fakulteta je trenutno razpisala šest zagovorov.