Slovenija bo v boju proti IS-ju sodelovala z vojaki in orožjem. Do 15 pripadnikov Slovenske vojske bo predvidoma sodelovala pri usposabljanju sil iraškega Kurdistana. Najprej naj bi tja odšlo šest vojakov. Foto: BoBo
Slovenija bo v boju proti IS-ju sodelovala z vojaki in orožjem. Do 15 pripadnikov Slovenske vojske bo predvidoma sodelovala pri usposabljanju sil iraškega Kurdistana. Najprej naj bi tja odšlo šest vojakov. Foto: BoBo
false
Slovenija je iraški vojski pred desetletjem podarila 15.000 kosov lahkega pehotnega orožja in vojaške opreme za pet milijonov evrov. Foto: BoBo
false
Na misijah trenutno sodeluje 404 slovenskih vojakov. Foto: BoBo

Pripadniki Slovenske vojske zdaj sodelujejo na desetih misijah v Evropi, Afriki in Aziji. V prihodnjih mesecih pa bo Slovenska vojska odprla novo poglavje, in sicer bo sodelovala v svetovni koaliciji proti teroristični skupini Islamska država (IS), je določila vlada, ki je za to dobila skoraj soglasno privoljenje vseh parlamentarnih strank. Samo v opozicijskem ZL-ju menijo, da je skrajni čas, da Slovenija žrtvam terorizma in imperializma pomaga s humanitarno pomočjo in rehabilitacijo ranjencev.

Slovenija bo v boju proti IS-ju sodelovala z vojaki in orožjem. Do 15 pripadnikov Slovenske vojske bo predvidoma usposabljalo sile iraškega Kurdistana. Najprej naj bi tja odšlo šest vojakov.

Naloge bo opredelila naborna konferenca
V tej koaliciji delujemo na različnih področjih, tako doslej kot tudi naprej pa ne bomo sodelovali na področju vojaške podpore, saj ne bomo sodelovali pri vojaških operacijah koalicije, ampak le pri usposabljanju pešmerg, ki pa so zelo uspešne v boju proti IS-ju, je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. V koaliciji proti IS-ju naj bi sodelovalo več kot 60 držav.

Katere vojake bo Slovenija poslala v Erbil, kjer bo potekalo urjenje pešmerg, ni znano. Na obrambnem ministrstvu pravijo, da bo slovensko sodelovanje opredeljeno na nabornih konferencah na začetku marca, kjer naj bi ugotovili, katere inštruktorje v Iraku sploh potrebujejo.

Vadbeni center v Erbilu so skupaj z iraškimi oblastmi ustanovile Nizozemska, Velika Britanija, Italija in Nemčija, pozneje pa so se jim pridružile še Norveška, Madžarska in Finska. Slovenski vojaki bodo predvidoma delovali v oporišču in na vadiščih, ki sodijo k oporišču, in sicer na področju pehotne taktike, vojaške policije, medicinske pomoči, dela z eksplozivnimi sredstvi ...

Druga misija v Iraku
Slovenija je z vojaškimi inštruktorji v Iraku sodelovala že v prejšnjem desetletju, potem ko je v začetku leta 2006 vlada, ki jo je vodil Janez Janša v Irak poslala štiri inštruktorje, ki so iraške vojake urili v oporišču Al Rustamija pri Bagdadu. Konec leta 2008 se je končal mandat ZN-a v Iraku in od tam so bili odpoklicani še zadnji slovenski inštruktorji.

Prevoz dražji od orožja
Drugi del pomoči svetovni koaliciji proti IS-ju bo pomoč v orožju. Obrambna ministrica Andreja Katič je v sredo razložila, da bo Slovenija namenila presežke vojaške oborožitve, ki nimajo večje finančne vrednosti, imajo pa po njenih besedah visoko uporabno vrednost.

Vrednost donacije je ocenjena na 260.000 evrov, skupaj s prevozom pa 650.000 evrov. Vendar MORS ne bo imel stroškov s prevozom orožja, saj bo potekal v okviru dogovorjenih kvot SV-ja. Slovenska donacija orožja, ki večinoma izvira še iz časov nekdanje JLA in osamosvojitvenih časov, bo že četrta v tem tisočletju.

Za prvo donacijo je poskrbela vlada Janeza Drnovška. Slovenija je bila tedaj članica mednarodne protiteroristične koalicije in septembra 2002 je bila sprejeta odločitev o donaciji orožja Afganistanu, kot pomoči pri opremljanju in usposabljanju vojske za izvajanje nadzora meje in boj proti terorizmu. Slovenija je tedaj podarila 1800 pušk, 88 minometov, 26 protioklepnih ročnih minometov in pripadajoče strelivo.

Za drugi dve orožarski donaciji Afganistanu in Iraku je poskrbela Janševa vlada, ki je leta 2005 iraškim oblastem ponudila pomoč v orožju (15.000 kosov lahkega pehotnega orožja) in vojaški opremi za pet milijonov evrov. Leta 2006 je bil sprejet sklep o prispevku Slovenije pri opremljanju afganistanske vojske. Slovenija ji je odstopila 10.000 avtomatskih pušk in do dva milijona kosov ustreznega streliva v vrednosti približno 125 milijonov tolarjev, kar je zneslo nekaj več kot pol milijona evrov.

Na misijah 404 vojaki
Koliko vojakov bo Slovenija prispevala v boju proti IS-ju, kot pravijo predstavniki vlade, še ni znano. Trenutno pa na misijah, glede na podatke z začetka februarja, sodelujejo 404 slovenski vojaki. Najmnožičnejša slovenska misija je še naprej KFOR na Kosovu, kjer je po podatkih SV-ja 311 slovenskih vojakov.

Druga najmnožičnejša misija je sodelovanje edine slovenske vojaške ladje Triglav v misiji EUNVFOR, kjer sodeluje 49 pripadnikov SV-ja. Trije slovenski vojaki pa so tudi v Siriji, kjer kot vojaški opazovalci v misiji UNTSO nadzorujejo ohranjanje premirja in drugih sprejetih dogovorov med sprtima stranema v Izraelu, Libanonu in Siriji.