Fašizem je bil najhujši, ker se je spravil na otroke in ne na odrasle, kot drugi režimi, je prepričan tržaški pisatelj. Foto: BoBo
Fašizem je bil najhujši, ker se je spravil na otroke in ne na odrasle, kot drugi režimi, je prepričan tržaški pisatelj. Foto: BoBo
Andreja Valič
Gostja MMC-jeve spletne klepetalnice je bila direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič. Foto: MMC RTV SLO
Dan spomina na žrtve totalitarizmov
Pogovor z Andrejo Valič

Ob obletnici sporazuma Ribbentrop-Molotov, ko se spominjamo žrtev vseh totalitarizmov, je Študijski center za narodno spravo skupaj z občino Komen, Inštitutom dr. Jožeta Pučnika in Društvom slovenskih izobražencev iz Trsta v Štanjelu na Krasu priredil slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik tržaški pisatelj Boris Pahor, človek, ki je preživel vse tri totalitarne režime 20. stoletja - fašizem, nacizem in komunizem.

"Mogoče bi kdo pomislil, da pretiravam, ko ob nacističnem zlu dajem prednost črni diktaturi, vendar je treba vedeti, da je imel nacizem opraviti z nami kot z odraslimi ljudmi, medtem ko se je fašizem lotil naših otrok v vrtcu in potem v osnovni šoli," je svoje mnenje o tem, kateri režim je bil za Slovence najhujši, pojasnil pisatelj.

"Le kako smo lahko pozabili?"
Ob tem je še vprašal: "Ali ni absurdno, da smo na tako ponižanje, na tako zaničevanje pozabili?" Namesto da bi oskrumbo človeškega dostojanstva dali pred sodišče za človekove pravice, ker taki zločini ne zastarajo, pa tega ne naredimo, je opozoril in dodal: "Tako se torej čutimo Evropejci 21. stoletja."

Slavnostni govornik je na koncu opozoril še na grožnjo sodobnega časa, ko bi se morali začeti bojevati z novim totalitarizmom - globalizacijo.

Slovesnosti so se udeležili tudi predednik vlade Borut Pahor, ljubljanski nadškof Anton Stres, evropski poslanec Milan Zver, župan občine Komen Uroš Slamič in direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič.

Valičeva: Skupni imenovalec vseh režimov - žrtve
Ta je predtem gostovala tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici, kjer je med drugim pojasnila razloge za to posebno slovesnost. Kot je dejala, so želeli posebno pozornost posvetiti 90. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu in 80. obletnici bazoviških žrtev. Za osrednjega govornika so izbrali tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, "ki je bil v svojem življenju žrtev vseh treh totalitarizmov".

V spletnem klepetu je med drugim dejela, da so skupni imenovalec vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov žrtve, ki si zaslužijo sočutje in priznanje za njihovo trpljenje. Valičeva je še poudarila, da so totalitarizmi "sistemi, ki ne poznajo demokratične ureditve s parlamentom, večstrankarstvom, varovanjem človekovih pravic in svoboščin, svobodo govora, tiska, združevanja". Skupni imenovalec vseh totalitarnih režimov so po mnenju Valičeve žrtve, ki si zaslužijo sočutje in priznanje za njihovo trpljenje.

"Ponovitev totalitarizmov realna"
Ponovitev totalitarizmov se ji zdi realna, saj "ne smemo pozabiti, da so še pred nekaj leti na območju bivše Jugoslavije divjale vojne in kruti spopadi. Zagotovila, da bomo za vedno uživali demokratične pridobitve, ni."

Prepričana je, da "pravna stroka zaenkrat ni zmogla pravne ocene komunističnih zločinov". Dodala je, da "strah in močna čustva otežujejo slovenski spravni proces, ne nazadnje pa tudi ni arhivskega gradiva, ki bi pomagalo pri sojenju za zločine zoper človečnost na slovenskem ozemlju".

Dan spomina na žrtve totalitarizmov
Pogovor z Andrejo Valič