Vojska namerava naročiti štiri komplete, prvega naj bi dobili že pozimi. Foto: Mojca Dumančič
Vojska namerava naročiti štiri komplete, prvega naj bi dobili že pozimi. Foto: Mojca Dumančič
Brezpilostni letalniki
Letalniki lahko letijo do 30 kilometrov in bodo lahko posneli ves teren ter zaznali dogajanje na njem, kar pomeni praktično 100-odstotni nadzor nad terenom. Foto: Mojca Dumančič

Vojska namerava naročiti štiri komplete, prvega naj bi dobili že pozimi. Na obrambnem ministrstvu so danes namreč javno odpirali končne ponudbe za posel z brezpilotniki, a dejansko so odprli le eno. Na javneo naročilo se je maja odzvalo pet ponudnikov, a so dobili tri končne ponudbe, že prej je od pogajanj odstopil sprva najcenejši ponudnik, hrvaški Teamnet Croatia.

Testiranja sta se udeležila le dva, vendar je bilo uspešno le testiranje C-Astralovih izdelkov, zato so danes odprli zgolj njihovo ponudbo. Izdelek drugega podjetja ni zadostil tehničnim zahtevam. V naročilu je bil sicer predviden izbor najcenejšega ponudnika. Preostalima dvema ponudnikoma, ki sta sodelovala pri pogajanjih - gre za slovensko podjetje Mikos in izraelsko Aeronautics -, bodo ponudbe vrnili zaprte.

Ko bodo na ministrstvu dobili vročilnici obeh omenjenih podjetij, da sta seznanjeni tudi z oddajo naročila, bo stekel osemdnevni rok, v katerem bi obe podjetji imeli možnost zahtevati vpogled v zmagovalno ponudbo. Če se to ne bo zgodilo in nato tudi ne bo morebitne zahteve za revizijo postopka, bi ministrstvo s C-Astralom lahko pogodbo podpisalo v drugi polovici septembra.

Generalni direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj je poudaril, da so potrebe po štirih kompletih nedvoumne, hkrati pa nas k njihovemu nakupu zavezujejo tudi obljube zvezi Nato. Brezpilotne letalnike, ki ne bodo oboroženi, bo vojska v prvi vrsti uporabljala za izvidništvo na misijah. Omenil je primer iz Afganistana, ko so slovenski vojaki zapeljali na mino in to prav med izvidništvom.

S tehnološkimi napravami pa lahko vojska dobi bistveno več podatkov kot le z ogledom, je nadaljeval. Letalniki namreč lahko letijo do 30 kilometrov in bodo lahko posneli ves teren ter zaznali dogajanje na njem, kar pomeni praktično 100-odstotni nadzor nad terenom. Prav zaradi možnosti preleta take razdalje, bodo brezpilotniki uporabni tudi ob naravnih nesrečah, kot je izpostavil Kralj, denimo ob požarih, da se z njimi preveri teren in oceni razsežnost plamenov. Njihovi posnetki so namreč zelo natančni, določajo se tudi koordinate, zato so neprimerljivi z letalniki, ki se lahko kupijo za nekaj tisoč evrov, je še povedal.